Spring naar inhoud

#Houvanjeheld

Bekijk de Heldenvideo's.

Loading...

Leila is onze held

Leila heeft het moedernetwerk opgericht, waar moeders met een kind met een beperking samenkomen, ervaringen delen en elkaar steunen.

Warm hart voor: Leila Badaou – Oprichter Moedernetwerk
Genomineerd door: Aartie Mahesh

Abdelhamid is een held

Abdelhamid helpt jaarlijks honderden kinderen het beste uit zichzelf te halen. “Die glimlach van het kind, dat is waar we het voor doen.”

Warm hart voor: Abdelhamid Idrissi - Oprichter Leeszalen
Genomineerd door: Familie Saou

Naresh is onze held

Voor onze Amsterdamse handhavers is dit geen makkelijke tijd. Naresh Singh ontvangt van burgemeester Halsema de Amsterdamse Heldenspeld.

Warm hart voor: Naresh Singh, handhaver bij de gemeente Amsterdam
Genomineerd door: THOR

Jurian is onze held

Jurian rijdt dagelijks op de ambulance. ‘Ik wil onze stem laten horen en Amsterdammers oproepen om zich aan de regels te houden.’

Warm hart voor: Jurian van der Meer, ambulancechauffeur bij Ambulance Amsterdam, post OLVG West
Genomineerd door: Ambulance Amsterdam

Priscilla is onze held

Hoofdverpleegkundige Priscilla (39) ontvangt vaak dankbare berichten. ‘Dan realiseer je je dat je veel hebt kunnen betekenen voor iemand’.

Warm hart voor: Priscilla de Kruijs-Elfrink, hoofdverpleegkundige van een van de covid-afdelingen in het Amsterdam UMC
Genomineerd door: Amsterdam UMC

Lees de Heldenverhalen.

Froukje is onze held

omdat zij zich over anderen ontfermt.

“Helpen om kinderen op de wereld te zetten, is in mijn ogen sowieso al een heldenberoep. Maar Froukje doet meer dan dat als vroedvrouw met haar eigen verloskundige praktijk. Op de momenten die ertoe doen, weet zij precies hoe ze moet handelen en wat ze moet zeggen om een ander gerust te stellen.

Zo ook in deze coronatijd waarin onlangs een kindje dood ter wereld kwam. De ouders waren radeloos en wisten niet hoe ze nu goed afscheid konden nemen. Froukje ontfermde zich over het gezin en regelde een prachtige uitvaart in aangepaste vorm. Ook op verdrietige momenten maakt Froukje een heleboel levens een stukje mooier.”

Romy is onze held

omdat zij armbandjes maakt voor het goede doel.

“Mijn dochter Romy (7) verdient de Amsterdamse Heldenspeld omdat zij op zeer jonge leeftijd denkt aan anderen die het minder hebben en daarvoor in actie komt. Een maand lang zat Romy iedere middag te fröbelen aan haar zelfgemaakte kralenarmbandjes. Uiteindelijk heeft ze er zo’n 450 gemaakt waarmee ze meer dan duizend euro wist op te halen.

Daarmee heeft ze speelgoed- en voedselpakketten samengesteld voor kinderen die het minder hebben in deze coronatijd en bracht deze naar de Voedselbank. Ook het AMC ontving kleine cadeautjes van Romy voor kinderen in het ziekenhuis. Ik ben heel erg trots op haar!”

Alexander is onze held

omdat hij zich inzet voor daklozen in de Pijp.

“Ons inloophuis Makom voor dak- en thuislozen in de Pijp, waar we met zo’n 35 vrijwilligers werken, kan niet zonder Alexander (46). Hij is een echte held omdat hij zelf geen cent te makken heeft maar zich dag en nacht voor anderen inzet.

Van het beheren van de nachtopvang tot het begeleiden van de veegploegen of het koken van heerlijke maaltijden: niets is Alexander te gek. Daar heb ik veel respect voor, zeker gezien zijn achtergrond. Ondanks dat hij een moeilijk verleden heeft gehad, vertrouw ik hem mijn geld meer toe dan dat ik het mezelf toevertrouw.”

Oumaima is onze held

omdat zij voedselpakketten verstrekt.

“Mijn dochter Ouimaima Al Abdellaoui (19) verdient de Amsterdamse Heldenspeld. Ze trommelde al haar vrienden op om vrijwillig voedselpakketten te maken voor kwetsbare Amsterdammers. Daarvoor benaderde ze fruitbedrijven die een overschot aan fruit hadden. De bedrijven leverden het fruit af op een parkeerplaats in Amsterdam-West waar de jongeren het vervolgens sorteerden, verpakten en naar ouderen en andere kwetsbaren in West en Noord brachten.

Ze is mijn held omdat ze zich ook in coronatijd bekommert om de mensen die het minder hebben. Ik ben heel trots op haar.” - Nora El Jabli (43).

Jeroen is onze held

omdat hij als docent het verschil wil maken.

Voor Isabelle Bolluyt is haar vriend Jeroen van Driel een echte held. “Jeroen en ik hebben elkaar tijdens corona leren kennen. Van samen in quarantaine tot bij elkaar intrekken. Jeroen heeft namelijk zijn huis en haard in Den Haag achtergelaten om in Amsterdam te komen wonen en werken.

Er is een groot tekort aan leraren en hij zag de kans om als basisschooldocent hier het verschil te kunnen maken. Nu moet hij de klas die hij pas net kent online lesgeven. Hiervoor én als nieuwe inwoner van onze stad verdient hij de Amsterdamse Heldenspeld!”

Vincent is onze held

omdat hij duizend maaltijden per week verzorgt.

“Vincent is mijn held omdat hij zich belangeloos inzet voor kwetsbare Amsterdammers. Dat doet hij al een aantal jaar maar sinds corona zet hij zich voor vijfhonderd procent in. Vijf dagen per week is hij te vinden in onze keuken van PuurZuid waar hij de kok ondersteunt. Wat normaal een buurtrestaurant was, is nu omgetoverd tot een leverancier van voedselpakketten.

Vincent zet zich met hart en ziel in om zo’n duizend maaltijden per week te verzorgen. Van het bedenken, koken tot verpakken. Ieder pakket stelt hij met zorg samen. Hulde!” – Sebastiaan Palstra (37), welzijnsorganisatie PuurZuid / Dynamo.

Jurian is onze held

omdat hij levens redt.

“Ik had twee dromen: kok of ambulancechauffeur. Toen ik in het leger zat, bestuurde ik de ambulance dus die keuze was snel gemaakt. Ik vind mezelf geen held, ik doe gewoon mijn werk. Maar ik vind het belangrijk om onze stem te laten horen en Amsterdammers op te roepen om zich aan de regels te houden.

Het werk is zeker veranderd. Ik vond het heftig om patiënten voor de deur van hun eigen huis afscheid te laten nemen van hun familie. Niemand wist toen of zij elkaar nog zouden zien. Het blijft mijn taak om die mensen te helpen, dat is heel waardevol.”

Naresh is onze held

omdat hij de buurt veilig houdt.

“Ik voel me heel vereerd, maar het gaat niet om mij. Het gaat erom dat wij handhavers niet de straat op gaan omdat wij ons uniform zo mooi vinden, maar omdat wij begaan zijn met de mensen op straat en voor hen een veilige leefomgeving willen creëren. Respect naar elkaar is het belangrijkste in ons werk.

Het feit dat je bezig bent met andere regelgeving dan normaal maakt het werk soms lastiger. Tuurlijk krijg ik veel tegenspraak. Daar trek ik me persoonlijk nooit iets van aan door me in de ander te verplaatsen. Laat je nooit meeslepen en blijf altijd bij jezelf.”

Leila is onze held

omdat zij moeders in lastige situaties steunt.

“In mijn werk als hulpverlener merkte ik dat reguliere hulp voor kinderen met een beperking vaak stopt achter de voordeur. Door moeders de juiste handvaten te geven, krijgen zij zelf de regie. We bieden de moeders die met vragen rondlopen een luisterend oor, begeleiding en kennis. Zo versterken wij hun positie en zelfvertrouwen.

Door corona staat mijn telefoon roodgloeiend. Fysieke ontmoetingen kunnen nu helaas even niet doorgaan maar we willen de moeders natuurlijk blijven helpen. Daarom hebben we nu MoederTV ontwikkeld. Zo kunnen we via Whatsapp onze informatie toch delen en blijven we in verbinding met elkaar.”

Abdelhamid is onze held

omdat hij kinderen helpt met hun huiswerk.

“Ik weet wat het is om geen netwerk te hebben, je wijk niet uit te komen of die laptop niet gehad te hebben tijdens je studie. Met onze studiezalen, waar iedereen welkom is, wil ik mijn eigen levenslessen overbrengen aan de jeugd die ook met die struggles te maken heeft. Ze moeten zich niet kwetsbaar maar kansrijk voelen.

Zorgen nemen kinderen mee naar bed, wat invloed heeft op de resultaten op school. Wij vergroten hun kansen door niet alleen huiswerkbegeleiding te bieden maar ook gesprekken met lifecoaches, inspiratie of ontspanning. Die glimlach van het kind, dat is waar we het met z’n allen voor doen.”

Charlotte is onze held

omdat zij elke dag patiënten helpt.

“Hier in Tuindorp, waar ik werk, kijken de mensen nog echt naar elkaar om. Iedereen kent en helpt elkaar een handje. Zeker in een stad als Amsterdam, waar mensen snel langs elkaar heen kunnen leven, is dat juist nu extra belangrijk.

Ik heb al veel ernstig zieke patiënten gezien die door de volle ziekenhuizen moeilijk ergens terecht konden. Dat is lastig en levert stressvol werk op. Het is daarom belangrijk dat we samen ons best doen om de regels na te leven. Dan kunnen we straks extra genieten van onze hervonden vrijheid.”

Sam is onze held

omdat hij iedere Amsterdammer in nood helpt.

“Ons werk is enorm veranderd. Als wij iemand aanhouden, is er fysiek contact. Dan moet ik thuis afwachten of die persoon positief getest wordt op corona. Als dat zo is, moet ik ook in quarantaine. Dat heeft weer enorme gevolgen voor mijn gezin en maakt het werk niet makkelijker.

Ik mis de praatjes met het uitgaanspubliek op het Rembrandtplein. Het is daar nu dood en doodstil. Tuurlijk wil ik ook het liefste een biertje met mijn vrienden in de kroeg drinken maar daar kunnen we de regels niet voor aan onze laars lappen. Als we ons nu aan de maatregelen houden, zijn we er eerder vanaf.”

Priscilla is onze held

omdat zij iedere dag patiënten verpleegt.

“Een echtpaar hand in hand, in twee naast elkaar geschoven ziekenhuisbedden. In een dag zijn zij overleden en lieten een zoon ouderloos achter. Het zijn momenten die mij erg aangrijpen in ons werk. Er zijn gelukkig ook momenten waarbij familie elkaar weer in de armen mag sluiten. Dan realiseer je dat je als team veel hebt kunnen betekenen.

We leren als afdeling tijdens deze crisis dat we bijzonder sterk kunnen zijn, creatief worden en heel veel werk kunnen verzetten. Ik organiseer naast het werk bijeenkomsten met psychologen waarin we met elkaar stilstaan hoe het nu echt met ons gaat. Want verplegen is het mooiste beroep wat er bestaat.”

Geef ook jouw held een speld! Deze Amsterdammers gingen je voor. Check #houvanjeheld op Instagram.

Welke held gun jij deze speld?

Ken jij iemand met een groot hart? Iemand die aan anderen denkt? Anderen helpt? Voor anderen zorgt? Verras diegene met de Amsterdamse Heldenspeld. Het kost je niets, maar het is wel heel waardevol!

Bestel gratis

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel