Spring naar inhoud

Kinderen in de knel

Toegevoegd op: 9 april 2020 Kinderen en jongeren die thuis zitten door de coronacrisis te laten weten dat er een luisterend oor is en waar zij dit kunnen vinden

Beste heer/mevrouw,



Wij zijn drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam die Pedagogiek studeren. In opdracht van de HvA nemen wij contact op met verschillende scholen en organisaties voor het volgende:

In deze Coronacrisis gaat ons hart uit naar kinderen en jongeren die momenteel in een thuissituatie zitten die zij liever ontvluchten. Een thuissituatie waar het mogelijk onveilig is, soms fysiek, soms emotioneel en soms beide. Een deel van deze kinderen is in beeld bij jeugdhulpverlening, maar een deel van deze kinderen is dat niet.

Nu meer dan ooit is het belangrijk om deze kinderen te spreken, een luisterend oor te bieden, een wandeling met ze te maken: er simpelweg te zijn.



Hoe kunnen we dit samen realiseren? Wij roepen u op om bij het vermoeden van een onveilige (fysiek of emotioneel) thuissituatie kinderen en jongeren te stimuleren zelf contact op te nemen met het jongerenwerk. Dit geldt niet alleen bij een onveilige thuissituatie, maar ook voor kinderen en jongeren die simpelweg over de situatie willen praten.





Wat kunt u doen?

 Stuur de bijlage in deze mail (versie voor kinderen) door of zet het op Facebook Voorbeelden:

 - Het document naar ieder kind / jongeren individueel mailen.
 - Het document in een groepschat versturen.
 - Het document uploaden op een platform voor ouders die dit doorgeven aan hun kind.
 - Het document plaatsen op social media van de school / organisatie (Instagram, Twitter, Facebook, etc.).

 Stel uzelf op als luisterend oor voor kinderen en jongeren die jou benaderen.
 Benoem de organisaties waar zij terecht kunnen.

 Voorbeelden:

 De Kindertelefoon - Villa Pinedo

www.kindertelefoon.nlwww.villapinedo.nl

0800-0432 of chatten Vraag stellen via het forum

Chatten met een ‘buddy’
Veilig Thuis  Gescheiden ouders

www.veiligthuis.nl

0800-2000


Fier - 113

www.fier.nlwww.113.nl

088-2080000 0900-0113 of chatten

 Zelfmoordpreventie

Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen en jongeren, naast hun docent en/of begeleider, ook anderen kunnen contacten wanneer zij over bepaalde onderwerpen willen praten.

Dit, omdat wij alle drie bij De Kindertelefoon gewerkt hebben en het belang hiervan als erg groot hebben ervaren.

Wij hopen dan ook dat u deze kleine moeite wil nemen om het document te delen en dit bekend te maken onder de kinderen en jongeren waarmee u in contact staat.


Onze dank is groot!





Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft eenvoudige checklists opgesteld die kunnen helpen bij het signaleren van een onveilige thuissituatie, zie hieronder:



0-4 jaar

https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/signalenkm0tot4.pdf



4-12 jaar

https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/signalenkm4tot12.pdf



12-18 jaar

https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/signalenkm12tot18.pdf





‘Every child deserves a champion: An adult who will never give up on them, who understands the power of connection and insists they become the best they can possibly be’ (Rita Pierson).






Wil u laten of u het document voor de kinderen / jongeren gaat verspreiden en zo ja, op welke manier dit gedaan gaat worden? 


Alvast bedankt! 


Met vriendelijke groet,


Daphne Ummels,

Brigitte Vriesekoop, 

Myrthe Naberman




De bijlage die bedoeld is voor de kinderen, ik krijg hem niet upgeload. Ik heb hem op Facebook gestuurd naar alle stadsdelen hieronder gekopierd:

Hey, jij daar! Ik ZIE jou!
Zo zit je opeens thuis en heb je geen school tot een onbepaalde tijd. Soms kan dat heel fijn zijn, even niets moeten en lekker thuis zijn. We weten ook dat dit niet voor iedereen geldt. Simpelweg niet iedere thuissituatie is fijn (je ouders maken bijvoorbeeld veel ruzie, of je hebt het gevoel dat je thuis niet veel goed kunt doen, of dat je ouders niet naar je luisteren). Daar kan jij niets aan doen. We kunnen jou wel helpen. Nu meer dan ooit willen wij jou laten weten dat jij niet alleen bent. Zowel jouw juf, meester of docent en jongerenwerkers/kinderwerkers zijn er voor jou om naar jou te luisteren, het plan: 

1.     Bespreek met jouw leerkracht (juf, meester of docent) hoe het thuis gaat of neem contact op met organisaties die onderaan de pagina staan.



2.     Wees helemaal eerlijk. Ben je thuis blij, boos of verdrietig of bang? Je mag het allemaal vertellen, niks is gek. Diegene aan wie je het vertelt wilt naar je luisteren.

 

3.     
In overleg met jou zal de juf/meester/docent jou in contact brengen met het jongerenwerk. Zij kunnen verder in gesprek met jou wat er thuis gebeurd. Zie hieronder sites waar je ook naar toe kunt om te chatten of te bellen.

(hieronder staan plaatjes van de Kindertelefoon, met het nummer. ook Veilig thuis, villa pinedo, Fier en 113)





Meer informatie

Initiatief

Hogeschool van Amsterdam

Website

Geen website

Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer initiatieven

Loading...

Initiatief

Maak je eigen magazine

Dit project heeft als doel een actieve verbinding tussen jongeren, de gemeenschap en organisaties-ondernemers te stimuleren om de zichtbaarheid te vergroten en kennis over te dragen.

Meer lezen over Maak je eigen magazine

Initiatief

De Kiesmannen

De Kiesmannen is een creatief bureau dat jongeren activeert rondom maatschappelijke thema’s met meeslepende campagnes, lesprogramma’s en theatershows. Bij verkiezingen lanceren we grote producties om jongeren naar de stembus te krijgen.

Meer lezen over De Kiesmannen

Initiatief

De Zaak Muurbloem

Maakt vrouwen en hun werk zichtbaar en vindbaar in de stad.

Meer lezen over De Zaak Muurbloem
Alle initiatieven bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel