De Zaak Muurbloem wil vrouwen die een belangrijke rol in Amsterdam spelen of speelden zichtbaar en vindbaar maken in de openbare ruimte en op Wikipedia. Zo maken we vrouwen tot rolmodellen en krijgen ze (weer) de erkenning die ze verdienen.Vrouwelijke rolmodellen We willen dat vrouwen zichtbaar zijn in onze dagelijkse leefomgeving: in straatnamen, beelden, muurschilderingen en kunstwerken. Want als je jezelf herkent in de mensen die je in de openbare ruimte ziet, versterkt dat je vertrouwen en geeft dat inspiratie.
Herdenkingsbord Anna ReijnvaanIn 2023 is een herinneringsbord voor Anna Reijnvaan geplaatst op het WG-terrein in Oud West. Reijnvaan (1884 – 1920) was de eerste verpleegkundig-directrice van het Wilhelmina Gasthuis in Nederland. Dankzij haar inzet is de zorg sterk verbeterd en is de ziekenverzorging een vak waarmee je geld kunt verdienen.
Het herinneringsbord is een initiatief van De Zaak Muurbloem in samenwerking met het Huygens College. Het ontwerp is van de 15 jarige vmbo-scholiere Jill Ruiter.
Zie:
Herinneringsbord directrice Anna Reijnvaan Wilhelmina Gasthuis - West toen - De WestkrantOde aan Amsterdamse VrouwenDe Zaak Muurbloem schrijft als partner mee aan het initiatief van het Amsterdam Museum - Vrouwen van Amsterdam - we brengen o.a. een ode aan Anna Reijnvaan, paleontologe Antje Schreuder, ontwerpster Fong Leng, volkszangeres Zwarte Riek, schildermodel Lenie Verbruggen, verzetsvrouw en vredesactiviste Jo Bovenkerk. Kijk voor al onze odes op:
https://www.amsterdammuseum.nl/topic/vrouwen-van-amsterdam/verzameling/zaak-muurbloem Wandkleed Antje Schreuder De Zaak Muurbloem heeft opnieuw contact gezocht met leerlingen van het Huygens College, dit keer voor het maken van een wandkleed over paleontologe Antje Schreuder. Het wandkleed heeft een plek in de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam en is van 14 december 2024 tot 31 augustus 2025 te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel.
Eerbetoon voor Rosa King De Afro Amerikaanse bandleidster en saxofoniste Rosa King woonde in de jaren '70 en '80 in de Amsterdamse Kinkerbuurt. Zij was een belangrijke inspiratiebron voor vrouwelijke muzikanten, zoals Candy Dulfer. We willen een eerbetoon realiseren in de buurt waar zij woonde.
Lees:
Muzikant, bandleidster en feminist | Amsterdam MuseumVrijheidsmaal 2025De Zaak Muurbloem viert 80 jaar Vrijheid en daarom organiseren we maandag 5 mei 2025 een Vrijheidsmaal voor iedereen. Ingrediënten: onbekende verhalen over vrouwen in het verzet, verbinding met buurtbewoners en statushouders, eten en boeiende gesprekken. Locatie: Oud West. Meer info volgt.
Straatnamen vernoemen naar vrouwen De Zaak Muurbloem geeft gevraagd en ongevraagd advies aan ANOR, de Adviesraad Naamgeving Openbare Ruimte, die zich bezighoudt met het bedenken van namen voor nieuwe straten, bruggen en pleinen. Meer straten vernoemen naar vrouwen is ons doel.
Gendergap WikimediaDe Zaak Muurbloem is fan van de WikiVrijdag van de Gendergap Werkgroep van Wikimedia in samenwerking met Atria (Vijzelstraat) en Ihlia (OBA Oosterdok). De schrijfmiddagen vinden elke maand plaats, afwisselend bij
Atria en
Ihlia.
Volg ons!
De Zaak Muurbloem | FacebookDe Zaak Muurbloem | LinkedInBetekenis naamOnze naam verwijst naar de kleine paarse bloemen die overal in de stad tussen gevels en straatstenen bloeien. Je ziet ze niet totdat je erop wordt gewezen, dan zie je ze overal. En zo is het ook met de vrouwen van wie we de verhalen her-vertellen: je ziet ze niet totdat ze zichtbaar zijn gemaakt. Dan zijn ze overal!
De Zaak Muurbloem - naar een idee van Annemarieke Weber - zijn:
Maria Dubbeldam, Danielle Havertong, Clara Kroes en José Stolp.