Spring naar inhoud

De Zaak Muurbloem

Toegevoegd op: 12 januari 2024 Maak vrouwen en hun werk zichtbaar en vindbaar in de stad. De Zaak Muurbloem is: Annemarieke Weber, Clara Kroes, Maria Dubbeldam, Danielle Havertong en Marianne de Wit.

De Zaak Muurbloem zorgt ervoor dat vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de stad en haar bewoners zichtbaar en vindbaar worden in de openbare ruimte en/of op Wikipedia. We geven vrouwen zo de erkenning die ze verdienen en voorkomen dat ze in de vergetelheid raken.

Vrouwelijke rolmodellen
We willen dat vrouwen zichtbaar zijn in onze dagelijkse leefomgeving: in straatnamen, beelden, muurschilderingen en kunstwerken. Want als je jezelf herkent in de mensen die je in de openbare ruimte ziet, versterkt dat je vertrouwen en geeft dat inspiratie.

Herdenkingsbord Anna Reijnvaan.
In  december 2023 is een herinneringsbord Anna Reijnvaan geplaatst op het WG-terrein in Oud West (plantsoen Poortgebouw/Pesthuislaan). Reijnvaan (1884 – 1920) was de eerste verpleegkundig-directrice van het Wilhelmina Gasthuis in Nederland. Dankzij haar inzet is de zorg sterk verbeterd en is de ziekenverzorging een vak waarmee je geld kunt verdienen.
Het herinneringsbord is een initiatief van De Zaak Muurbloem in samenwerking met het Huygens College. Het ontwerp is van de 15 jarige scholiere Jill Ruiter.

Ode aan Amsterdamse Vrouwen
De Zaak Muurbloem doet mee aan het initiatief van het Amsterdam Museum - Vrouwen van Amsterdam - we brengen o.a. een ode aan Anna Reijnvaan en paleontologe Antje Schreuder.
Zie: Vrouwen van Amsterdam - een ode | Amsterdam Museum aan de Amstel

Muurschildering voor Rosa King
De zwarte Amerikaanse saxofoniste Rosa King woonden in de jaren 70 en 80 in de Amsterdamse Kinkerbuurt. Zij was een belangrijke inspiratiebron voor vrouwelijke muzikanten, zoals Candy Dulfer. We willen een muurschildering realiseren in de buurt waar zij woonde.

Straatnamen vernoemen naar vrouwen
De Zaak Muurbloem geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de commissie die zich bezighoudt met de naamgeving van nieuwe straten. Meer straten vernoemen naar vrouwen is ons doel.

Gender-Wiki
Voor vergeten vrouwen maken we Wikipedia-pagina's in samenwerking met Atria.

Volg ons!
De Zaak Muurbloem | Facebook


Meer initiatieven

Loading...

Initiatief

Verbinding en ZIEN in de stad

Samen de vrijheid vieren

Meer lezen over Verbinding en ZIEN in de stad

Initiatief

Kringloop Muna

Kringloop Muna is de enige en leukste kringloop in Amsterdam Nieuw-West. Kom bij ons schatzoeken, kleding passen, een praatje maken of heerlijke koffie drinken!

Meer lezen over Kringloop Muna

Initiatief

Maak je eigen magazine

Dit project heeft als doel een actieve verbinding tussen jongeren, de gemeenschap en organisaties-ondernemers te stimuleren om de zichtbaarheid te vergroten en kennis over te dragen.

Meer lezen over Maak je eigen magazine
Alle initiatieven bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel