Spring naar inhoud

“Lege supermarkt? Ga naar het voedselbos.”

Toegevoegd op: 16 september 2021

Geplaatst op: 1 juli 2020

Natascha Hagenbeek heeft in 9 jaar tijd 1200m2 braakliggend terrein in een dichtbevolkte buurt in Amsterdam-West omgetoverd tot een eetbare oase. Buurtbewoners kunnen er een moestuintje beginnen en er is een grote pluktuin. De coronacrisis heeft daar niet zo heel veel verandering in gebracht wat betreft de werkwijze. Sterker nog, het project is gaan floreren!
 
Natascha: “De coronacrisis heeft geen invloed gehad op onze werkwijze hier in de tuin. Het heeft het project wel in een scherper daglicht gezet. Na het horen van al die verhalen over het excessieve hamsteren en het zien van lege supermarkten werd het me weer eens duidelijk dat we ongelofelijk afhankelijk zijn geworden van een niet gezond systeem. We hebben geen idee hoe we voor onszelf voedsel moeten verkrijgen zonder, bijvoorbeeld, een winkel.” 

“Naast het ecologische kunstproject Amsterdam-West ben ik ook druk bezig met het samenstellen van een catalogus, ‘Heel de stad, Heel de aarde, Whole Commons Catalog’. Die catalogus is een bundeling van initiatieven op het gebied van voedsel, gemeenschap en energie. Een voorhoede die uitzoeken en laten zien dat er alternatieven voor het gangbare systeem zijn (met marktwerking en top-down denken) waar we nu in zitten. Als samensteller zorg ik dat ik bij elk onderdeel in de catalogus vooruitstrevende ideeën, boeken met visies, een korte introductie en een mening laat zien. Een mooi voorbeeld van zo’n initiatief is het (stedelijke) voedselbos. Een bos waar iedereen zelf, in de openbare ruimte, gratis, voedsel kan plukken. Op het moment dat de supermarkten leeg zijn, zou je daar terecht kunnen.”

Bestel Natascha's catalogus op http://heeldeaarde.net/
Meer informatie

Website

Geen website

Categorieën
Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

In Maqam loopt alles door elkaar

Mohamed Aadroun heeft in MAQAM niet alleen een thuis gevonden voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, maar een culturele plek, waar iedereen welkom is en soms alles door elkaar heen gebeurt.

Meer lezen over In Maqam loopt alles door elkaar

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel