Spring naar inhoud

Het Werkplaatsje

Toegevoegd op: 17 september 2021 Sinds 2014 is het werkplaatsje de plek waar kunstenaar en docent Tessa Hendriks kinderen hun creativiteit laat ontdekken.


Geplaatst op: 24 september 2020
Wie Het Werkplaatsje nog niet kent rijdt er zo aan voorbij, maar veel kinderen uit Bos en Lommer vinden makkelijk hun weg naar het gebouwtje aan het Lidewijdepad. Sinds 2014 is dit de plek waar kunstenaar en docent Tessa Hendriks kinderen hun creativiteit laat ontdekken. Even weg van dat scherm en lekker timmeren en knutselen. Wat ooit als een bescheiden weekendactiviteit begon, is inmiddels uitgegroeid tot een sociale onderneming.

Van elkaar leren
Bij de activiteiten van Het Werkplaatsje krijgt Tessa versterking van Angel, Badr en Mohamed. Angel woont in de buurt en kent Tessa via haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Onder de indruk van Tessa’s verhalen over Het Werkplaatsje besloot Angel om een handje te helpen: “Voordat ik hier werkte had ik niet echt contact met de buurt. Door de kans die Tessa bood is dat nu veel meer.”
Badr en Mohamed zijn pas veertien, maar doen qua ambitie en lef niet onder voor de gemiddelde twintiger. Een aantal jaren geleden kwamen ze naar Het Werkplaatsje om te knutselen, nu staan ze zelf mede aan het roer. Mohamed houdt zich als manager bezig met praktische zaken en Badr doet de communicatie. Zo zit Badr Stadgenoot achter de veren om de koelkast te repareren en meer sleutels te geven: “Het is de perfecte bijbaan. Ik vind het leuk om naast school andere dingen te ondernemen en te doen.

Carolien de Heer, dagelijks bestuurder in stadsdeel West, over Het Werkplaatsje:
‘Een ontmoetingsplek als Het Werkplaatsje zorgt voor sociale cohesie in de buurt. Kinderen en ouders leren elkaar op een leuke manier kennen. Het gaat natuurlijk om de behoefte van kinderen om te spelen, te ontdekken, nieuwe dingen te leren en vriendschappen te sluiten. Tegelijkertijd nemen de kinderen die ouder worden later een andere rol op zich, die van coach voor jonge kinderen. Zo krijg je verbinding in een buurt. En verbinding geeft bewoners kracht en vertrouwen.
Als bestuurder streef ik ernaar iedereen gelijke kansen te geven. Daarom zijn dit soort projecten zo belangrijk. Het is ook mooi dat de buurt zich heel erg betrokken voelt bij Het Werkplaatsje, waardoor ze zich meer ‘eigenaar’ voelen van het project en kunnen meepraten over wat er kan en mag.’
“Ik heb gemerkt dat werken met deze jongens ontzettend goed werkt en heel erg leuk is” vertelt Tessa. “Iedereen leert van elkaar. Ik leer net zoveel van hen als zij van mij.” Ook Angel beaamt dit: “Toen m’n vader vroeg hoe m’n eerste werkdag was antwoorde ik: ‘Geweldig! M’n manager is veertien!’ Dat ik die jongens iedere week zie groeien is heel inspirerend. Ze zijn het perfecte bewijs dat je de jeugd niet moet onderschatten.”
“Ik heb gemerkt dat werken met deze jongens ontzettend goed werkt en heel erg leuk is” vertelt Tessa. “Iedereen leert van elkaar. Ik leer net zoveel van hen als zij van mij.” Ook Angel beaamt dit: “Toen m’n vader vroeg hoe m’n eerste werkdag was antwoorde ik: ‘Geweldig! M’n manager is veertien!’ Dat ik die jongens iedere week zie groeien is heel inspirerend. Ze zijn het perfecte bewijs dat je de jeugd niet moet onderschatten.”

Corona
Tot een jaar geleden organiseerde Tessa de activiteiten op de locatie van Het Werkplaatsje, totdat de coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Groepsbijeenkomsten waren niet meer toegestaan, dus zocht Tessa naar een alternatief. Uiteindelijk kwam ze op het idee om pakketten met materialen uit te delen, zodat de kinderen thuis konden knutselen. Continuïteit van bewonersinitiatieven is namelijk heel belangrijk volgens Tessa: “Als dat weg is moet je weer opnieuw beginnen. Daarom zijn we nu elke week knutselpakketten aan het uitdelen.”
Het valt Tessa op dat door de coronacrisis Het Werkplaatsje ook andere verzoeken van buurtbewoners krijgt: “Wat ik de laatste tijd veel hoor is dat mensen behoefte hebben aan hulp met huiswerk. Daarom zijn we een plannetje aan het bedenken om een computer- en bibliotheekhoekje te maken. Waarom zouden we niet ook een uurtje huiswerkbegeleiding doen?”
Zoals dat gaat bij Het Werkplaatsje, zijn Badr en Mohamed direct begonnen met een ontwerp van de nieuwe ruimte. Tafels, stoelen, computers; alles is netjes uitgetekend en op schaal in karton nagemaakt. Het is sowieso de wens van Het Werkplaatsje om het krappe pand waar ze vanuit opereren te renoveren. Het moet een plek worden voor uiteenlopende activiteiten, van knutselen en exposities tot huiswerk en koken.


Buurtbudgetten
Op een creatieve manier aanpassen aan de veranderende omstandigheden, het is Het Werkplaatsje ten voeten uit. Kan het ene niet doorgaan, dan verzinnen ze wel iets anders. Zolang het maar de kinderen in de buurt ten goede komt. Wat dat betreft kwam het buurtbudget dat Het Werkplaatsje ontving als geroepen. Het gaf de nodige lucht om naar de langere termijn te kijken en nieuwe plannen te maken.
De subsidie kreeg Tessa toegekend via Buurtbudget Bos en Lommer. Een zorgvuldig gekozen regiegroep van buurtbewoners was verantwoordelijk voor de selectie. Dat het niet om een competitie met stemmen ging was voor Tessa een uitkomst: “We hebben nou eenmaal niet de middelen om een enorme promotiecampagne op te zetten.”

Carolien de Heer, dagelijks bestuurder in stadsdeel West, over Buurtbudgetten:
“Buurtbudgetten zijn een belangrijk instrument om bewoners de kans te geven om goede ideeën voor hun buurt uit te werken tot een heus plan. De beste plannen komen namelijk meestal van de bewoners zelf en het is altijd beter als dingen niet van bovenaf worden opgelegd, maar van de bewoners komen. Op die manier stimuleren we eigenaarschap en zeggenschap over de eigen buurt en omgeving. Heel belangrijk ook voor de betrokkenheid van burgers bij de politiek en het vertrouwen.”

Dromen
De ambitie is nu om van Het Werkplaatsje een stichting te maken, om zo meer (financiële) mogelijkheden te verkennen. Tessa: “We proberen als een sociale onderneming te opereren en maken dingen die we kunnen verkopen voor wat extra inkomsten. Een buurtbudget kun je namelijk niet zomaar aan alles besteden.”
Het eerste product van eigen makelij was al een succes: tie dyed t-shirts, gemaakt door Badr en Mohamed. Het inspireerde hen om al te dromen over de toekomst. Wie weet kunnen ze een eigen kledinglijn beginnen, net zoals hun grote voorbeeld Daily Paper; ook jongens uit Amsterdam die op eigen kracht een succesvol kledingmerk begonnen. Aan Het Werkplaatsje zal het in ieder geval niet liggen. Om in hun woorden te spreken: “Gewoon doen!”


Aanvullende informatie

Subsidies
Stadsdeel

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Verademing op 't Groene Veld

Vereniging De Verademing maakt van groengebied 't Groene Veld een plek van bruisende plek.

Meer lezen over Verademing op 't Groene Veld

Inspiratie

"Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Kibret Mekonnen startte het ABFF. Hierbij komen programma- en filmmakers samen om elkaar te motiveren buurttelevisie te maken.

Meer lezen over "Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Inspiratie

Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Een groep van decor- en interieurbouwers voelden zich geroepen iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze bouwden een thuishaven.

Meer lezen over Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Inspiratie

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Jocelyn de Kwant diende een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide.

Meer lezen over "Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Inspiratie

"Maak kennis met de Afrikaanse cultuur."

Kibret bedacht de AfroBieb om de Afrikaanse cultuur, Afrikaanse talen, literatuur en kunst meer plek te geven in Amsterdam.

Meer lezen over "Maak kennis met de Afrikaanse cultuur."

Inspiratie

"De Groene Hub verduurzaamt Gaasperdam."

Volgens Anne Stijkel, initiatiefnemer van de Groene Hub, is de minivergister één van de oplossingen om Gaasperdam aardgasvrij te maken.

Meer lezen over "De Groene Hub verduurzaamt Gaasperdam."

Inspiratie

"BOB helpt!"

BOB helpt! is een sociale onderneming die jongeren en werkzoekenden aan werk helpen en ook voor verbinding tussen de bewoners zorgen.

Meer lezen over "BOB helpt!"

Inspiratie

“Op de 1,5 meter bank kun je veilig bijkletsen.”

Florian Eckard, architect, bedacht en ontwierp samen met Pepijn Van Zoest de ‘anderhalve meter bank’ om op afstand met elkaar te zijn.

Meer lezen over “Op de 1,5 meter bank kun je veilig bijkletsen.”

Inspiratie

“Wie is jouw ZorgHART?”

Klaartje Kosters vertelt over Operatie ZorgHART, mensen die zich belangeloos inzetten voor de buurt of een ziek familielid.

Meer lezen over “Wie is jouw ZorgHART?”

Inspiratie

“Vrouwen voor vrouwen.”

WOMEN Inc. organiseren onder andere aanTafel-gesprekken met vrouwen. Ze bedachten een online alternatief voor face-to-face sessies.

Meer lezen over “Vrouwen voor vrouwen.”

Inspiratie

“Sporten voor iedereen!”

Markus Torenstra, eigenaar van de sportscholen van Fresh Fitness, moest zijn sportscholen tijdelijk sluiten. Hij bedacht een initiatief.

Meer lezen over “Sporten voor iedereen!”

Inspiratie

“Anderhalve meter is beter!”

De Groene Lobby richt zich dezer dagen op andere projecten, 1 daarvan is het “Anderhalve-Meters” project.

Meer lezen over “Anderhalve meter is beter!”

Inspiratie

“Ik wilde de bewoners niet in de kou laten staan.”

Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen een lange tijd thuis. Ayfer zag dat veel mensen in de problemen kwamen. Ze bedacht een initiatief.

Meer lezen over “Ik wilde de bewoners niet in de kou laten staan.”

Inspiratie

“Nederland, bedankt!”

Danja voelde een sterke drang om iets te doen voor de mensen die het land draaiende hielden in crisistijden en ze bedacht een initiatief.

Meer lezen over “Nederland, bedankt!”

Inspiratie

“Digitaliseren kun je leren!”

Veel kleine bedrijven, ook wel MKB’s genoemd, moeten digitaliseren. MKB Digital Workspace bedacht iets om hierbij te helpen.

Meer lezen over “Digitaliseren kun je leren!”

Inspiratie

“We vieren online het buurtleven in West.”

Het community project in Oud-West “Hallo Buren” van Danilo Joanovic moest door de crisis een andere vorm aannemen.

Meer lezen over “We vieren online het buurtleven in West.”

Inspiratie

"Mensen Maken Amsterdam."

Mensen Maken Amsterdam zijn 6 buurtfondsen waar je met goede ideeën voor jouw buurt kan aankloppen voor een financiële bijdrage.

Meer lezen over "Mensen Maken Amsterdam."

Inspiratie

“Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Up! faciliteert telefonische themagesprekken met ouderen over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt.

Meer lezen over “Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Inspiratie

"Het voelt goed een klein verschil te maken."

Floortje Roust organiseert een dansvoorstelling waarbij ouderen vanuit hun eigen plek kunnen meedoen of gewoon kijken en luisteren.

Meer lezen over "Het voelt goed een klein verschil te maken."

Inspiratie

“Het is voor veel mensen een fijn tijdverdrijf.”

Martje Bergsma bedacht een initiatief in de coronacrisis, Brieven aan Bep. Een ouderwetse manier van met elkaar in gesprek gaan.

Meer lezen over “Het is voor veel mensen een fijn tijdverdrijf.”

Inspiratie

“Ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip.”

Marieke Smithuis gaf les aan 2 kinderen, wiens ouders ongedocumenteerd en Braziliaans zijn. Voor hen is het moeilijk om rond te komen.

Meer lezen over “Ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip.”

Inspiratie

“We geven elke avond 180 maaltijden weg.”

Malika, Rahma en Naima van Stichting Dappere Dames zagen dat een aantal bewoners van de Indische Buurt door corona in de problemen kwamen.

Meer lezen over “We geven elke avond 180 maaltijden weg.”

Inspiratie

“Studenten brengen soepen langs bij 130 ouderen.”

Martijn en Max van het bedrijf Oma’s Soep hebben studenten bij elkaar gebracht om soep te maken voor ouderen tijdens de coronacrisis.

Meer lezen over “Studenten brengen soepen langs bij 130 ouderen.”

Inspiratie

“Kwetsbare mensen vertrouwen stichting Carabic.”

Het is druk bij stichting Caribic in Zuid-Oost. Caribic is in het coronaloze leven een stichting die kwetsbare groepen helpt met van alles.

Meer lezen over “Kwetsbare mensen vertrouwen stichting Carabic.”
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel