Spring naar inhoud

Het Werkplaatsje

Toegevoegd op: 17 september 2021


Geplaatst op: 24 september 2020
Wie Het Werkplaatsje nog niet kent rijdt er zo aan voorbij, maar veel kinderen uit Bos en Lommer vinden makkelijk hun weg naar het gebouwtje aan het Lidewijdepad. Sinds 2014 is dit de plek waar kunstenaar en docent Tessa Hendriks kinderen hun creativiteit laat ontdekken. Even weg van dat scherm en lekker timmeren en knutselen. Wat ooit als een bescheiden weekendactiviteit begon, is inmiddels uitgegroeid tot een sociale onderneming.

Van elkaar leren
Bij de activiteiten van Het Werkplaatsje krijgt Tessa versterking van Angel, Badr en Mohamed. Angel woont in de buurt en kent Tessa via haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Onder de indruk van Tessa’s verhalen over Het Werkplaatsje besloot Angel om een handje te helpen: “Voordat ik hier werkte had ik niet echt contact met de buurt. Door de kans die Tessa bood is dat nu veel meer.”
Badr en Mohamed zijn pas veertien, maar doen qua ambitie en lef niet onder voor de gemiddelde twintiger. Een aantal jaren geleden kwamen ze naar Het Werkplaatsje om te knutselen, nu staan ze zelf mede aan het roer. Mohamed houdt zich als manager bezig met praktische zaken en Badr doet de communicatie. Zo zit Badr Stadgenoot achter de veren om de koelkast te repareren en meer sleutels te geven: “Het is de perfecte bijbaan. Ik vind het leuk om naast school andere dingen te ondernemen en te doen.

Carolien de Heer, dagelijks bestuurder in stadsdeel West, over Het Werkplaatsje:
‘Een ontmoetingsplek als Het Werkplaatsje zorgt voor sociale cohesie in de buurt. Kinderen en ouders leren elkaar op een leuke manier kennen. Het gaat natuurlijk om de behoefte van kinderen om te spelen, te ontdekken, nieuwe dingen te leren en vriendschappen te sluiten. Tegelijkertijd nemen de kinderen die ouder worden later een andere rol op zich, die van coach voor jonge kinderen. Zo krijg je verbinding in een buurt. En verbinding geeft bewoners kracht en vertrouwen.
Als bestuurder streef ik ernaar iedereen gelijke kansen te geven. Daarom zijn dit soort projecten zo belangrijk. Het is ook mooi dat de buurt zich heel erg betrokken voelt bij Het Werkplaatsje, waardoor ze zich meer ‘eigenaar’ voelen van het project en kunnen meepraten over wat er kan en mag.’
“Ik heb gemerkt dat werken met deze jongens ontzettend goed werkt en heel erg leuk is” vertelt Tessa. “Iedereen leert van elkaar. Ik leer net zoveel van hen als zij van mij.” Ook Angel beaamt dit: “Toen m’n vader vroeg hoe m’n eerste werkdag was antwoorde ik: ‘Geweldig! M’n manager is veertien!’ Dat ik die jongens iedere week zie groeien is heel inspirerend. Ze zijn het perfecte bewijs dat je de jeugd niet moet onderschatten.”
“Ik heb gemerkt dat werken met deze jongens ontzettend goed werkt en heel erg leuk is” vertelt Tessa. “Iedereen leert van elkaar. Ik leer net zoveel van hen als zij van mij.” Ook Angel beaamt dit: “Toen m’n vader vroeg hoe m’n eerste werkdag was antwoorde ik: ‘Geweldig! M’n manager is veertien!’ Dat ik die jongens iedere week zie groeien is heel inspirerend. Ze zijn het perfecte bewijs dat je de jeugd niet moet onderschatten.”

Corona
Tot een jaar geleden organiseerde Tessa de activiteiten op de locatie van Het Werkplaatsje, totdat de coronamaatregelen roet in het eten gooiden. Groepsbijeenkomsten waren niet meer toegestaan, dus zocht Tessa naar een alternatief. Uiteindelijk kwam ze op het idee om pakketten met materialen uit te delen, zodat de kinderen thuis konden knutselen. Continuïteit van bewonersinitiatieven is namelijk heel belangrijk volgens Tessa: “Als dat weg is moet je weer opnieuw beginnen. Daarom zijn we nu elke week knutselpakketten aan het uitdelen.”
Het valt Tessa op dat door de coronacrisis Het Werkplaatsje ook andere verzoeken van buurtbewoners krijgt: “Wat ik de laatste tijd veel hoor is dat mensen behoefte hebben aan hulp met huiswerk. Daarom zijn we een plannetje aan het bedenken om een computer- en bibliotheekhoekje te maken. Waarom zouden we niet ook een uurtje huiswerkbegeleiding doen?”
Zoals dat gaat bij Het Werkplaatsje, zijn Badr en Mohamed direct begonnen met een ontwerp van de nieuwe ruimte. Tafels, stoelen, computers; alles is netjes uitgetekend en op schaal in karton nagemaakt. Het is sowieso de wens van Het Werkplaatsje om het krappe pand waar ze vanuit opereren te renoveren. Het moet een plek worden voor uiteenlopende activiteiten, van knutselen en exposities tot huiswerk en koken.


Buurtbudgetten
Op een creatieve manier aanpassen aan de veranderende omstandigheden, het is Het Werkplaatsje ten voeten uit. Kan het ene niet doorgaan, dan verzinnen ze wel iets anders. Zolang het maar de kinderen in de buurt ten goede komt. Wat dat betreft kwam het buurtbudget dat Het Werkplaatsje ontving als geroepen. Het gaf de nodige lucht om naar de langere termijn te kijken en nieuwe plannen te maken.
De subsidie kreeg Tessa toegekend via Buurtbudget Bos en Lommer. Een zorgvuldig gekozen regiegroep van buurtbewoners was verantwoordelijk voor de selectie. Dat het niet om een competitie met stemmen ging was voor Tessa een uitkomst: “We hebben nou eenmaal niet de middelen om een enorme promotiecampagne op te zetten.”

Carolien de Heer, dagelijks bestuurder in stadsdeel West, over Buurtbudgetten:
“Buurtbudgetten zijn een belangrijk instrument om bewoners de kans te geven om goede ideeën voor hun buurt uit te werken tot een heus plan. De beste plannen komen namelijk meestal van de bewoners zelf en het is altijd beter als dingen niet van bovenaf worden opgelegd, maar van de bewoners komen. Op die manier stimuleren we eigenaarschap en zeggenschap over de eigen buurt en omgeving. Heel belangrijk ook voor de betrokkenheid van burgers bij de politiek en het vertrouwen.”

Dromen
De ambitie is nu om van Het Werkplaatsje een stichting te maken, om zo meer (financiële) mogelijkheden te verkennen. Tessa: “We proberen als een sociale onderneming te opereren en maken dingen die we kunnen verkopen voor wat extra inkomsten. Een buurtbudget kun je namelijk niet zomaar aan alles besteden.”
Het eerste product van eigen makelij was al een succes: tie dyed t-shirts, gemaakt door Badr en Mohamed. Het inspireerde hen om al te dromen over de toekomst. Wie weet kunnen ze een eigen kledinglijn beginnen, net zoals hun grote voorbeeld Daily Paper; ook jongens uit Amsterdam die op eigen kracht een succesvol kledingmerk begonnen. Aan Het Werkplaatsje zal het in ieder geval niet liggen. Om in hun woorden te spreken: “Gewoon doen!”


Meer informatie

Website

Geen website

Subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Samenleven zonder te vechten voor je bestaan

Denise Harleman van Collectief Kapitaal vindt dat een laag inkomen niet het probleem is van het individu, maar van het collectief.

Meer lezen over Samenleven zonder te vechten voor je bestaan

Inspiratie

Francis fixt het

De grondige reparaties die Francis gratis uitvoert met zijn FIXbrigade, schelen mensen honderden euro's aan energiekosten. 'Een tochtstrip plakken is nutteloos als het raam scheef in zijn sponning hangt en dus niet dicht kan.’

Meer lezen over Francis fixt het

Inspiratie

Vaker een praatje in de Van der Pek

Femke en Lotte zorgen met hun video- en fotoportretten voor meer verbinding in de Van der Pekbuurt.

Meer lezen over Vaker een praatje in de Van der Pek
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel