Spring naar inhoud

“Het beeld van vrijwilligerswerk is veranderd.”

Toegevoegd op: 25 februari 2022

Geplaatst op: 4 juni 2020

Melita Bacic werkt al sinds 2002 als bemiddelaar voor de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Je zou zeggen dat ze dan alles al heeft meegemaakt. Maar nu alle spreekuren in de verschillende stadsdelen afgelast zijn en alle intakegesprekken via de telefoon gaan, is het toch echt anders.

Melita vertelt: “We hebben in deze tijd een speciale afdeling voor vrijwilligers in het leven geroepen, de coronahulp. Daar kun je je aanmelden als online taalmaatje, voor het doen van boodschappen, als huiswerkbegeleider, als ‘gezellig’ maatje voor vluchtelingen, mensen met een beperking of ouderen, als hulp bij tuinieren en nog veel meer. De intakegesprekken die normaal op kantoor gebeuren doen we nu via de telefoon. We merken dat mensen nu veel duidelijker voor zich hebben wat ze willen doen. Het intakegesprek is veel concreter dan normaal.” 

“Sinds het begin van de coronacrisis hebben we zeker 300 aanmeldingen van vrijwilligers gehad. Dat waren meer vrijwilligers dan hulpvragen, dat is nu enigszins weer in balans. Waar we ook een groot verschil zien is bij de mensen die zich aanmelden als vrijwilligers. Dat zijn nu vooral zzp’ers, mensen die nu thuis moeten werken, studenten en internationals. Deze groep wijs ik ook op het structurele, reguliere aanbod. Het is natuurlijk mooi meegenomen als zij na de crisis ook nog hulp kunnen bieden. Ook het beeld dat de meesten hadden van vrijwilligerswerk is veranderd. Men dacht dat het vooral ouderenhulp betrof, maar ons aanbod is juist erg divers.”

Kijk op www.vca.nu/coronahulp voor actueel vrijwilligerswerk.

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Waar

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

BORO*ATELIER: 'Gebruik alles, verspil niets'

Met haar initiatief BORO*ATELIER werkt Lotje Terra aan het verduurzamen van de mode-industrie. Statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier aan duurzame textielproductie.

Meer lezen over BORO*ATELIER: 'Gebruik alles, verspil niets'

Inspiratie

Hemelsbreed Café: 'vóór en dóór de bewoners'

Alienke en Remmelt Meijer brengen verbinding, veiligheid en rust in Bijlmer-Oost met het Hemelsbreed Café.

Meer lezen over Hemelsbreed Café: 'vóór en dóór de bewoners'

Inspiratie

Moeders in hun kracht

Aicha en Ilhame zetten vrouwen uit Amsterdam Nieuw-West in hun kracht door in te spelen op hun behoeften.

Meer lezen over Moeders in hun kracht
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel