Spring naar inhoud

“Het beeld van vrijwilligerswerk is veranderd.”

Geplaatst op: 4 juni 2020

Melita Bacic werkt al sinds 2002 als bemiddelaar voor de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Je zou zeggen dat ze dan alles al heeft meegemaakt. Maar nu alle spreekuren in de verschillende stadsdelen afgelast zijn en alle intakegesprekken via de telefoon gaan, is het toch echt anders. 

Melita vertelt: “We hebben in deze tijd een speciale afdeling voor vrijwilligers in het leven geroepen, de coronahulp. Daar kun je je aanmelden als online taalmaatje, voor het doen van boodschappen, als huiswerkbegeleider, als ‘gezellig’ maatje voor vluchtelingen, mensen met een beperking of ouderen, als hulp bij tuinieren en nog veel meer. De intakegesprekken die normaal op kantoor gebeuren doen we nu via de telefoon. We merken dat mensen nu veel duidelijker voor zich hebben wat ze willen doen. Het intakegesprek is veel concreter dan normaal.” 

“Sinds het begin van de coronacrisis hebben we zeker 300 aanmeldingen van vrijwilligers gehad. Dat waren meer vrijwilligers dan hulpvragen, dat is nu enigszins weer in balans. Waar we ook een groot verschil zien is bij de mensen die zich aanmelden als vrijwilligers. Dat zijn nu vooral zzp’ers, mensen die nu thuis moeten werken, studenten en internationals. Deze groep wijs ik ook op het structurele, reguliere aanbod. Het is natuurlijk mooi meegenomen als zij na de crisis ook nog hulp kunnen bieden. Ook het beeld dat de meesten hadden van vrijwilligerswerk is veranderd. Men dacht dat het vooral ouderenhulp betrof, maar ons aanbod is juist erg divers.”

Kijk op www.vca.nu/coronahulp voor actueel vrijwilligerswerk.

Categorieën

Doelgroep

Subsidies

Stadsdeel

Amsterdam

Meer weten?

Lees hier meer

Gerelateerde verhalen

Loading...

Verhaal

"Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Kibret Mekonnen startte het ABFF. Hierbij komen programma- en filmmakers samen om elkaar te motiveren buurttelevisie te maken.

Meer lezen over "Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Verhaal

"Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Een groep van decor- en interieurbouwers voelden zich geroepen iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze bouwden een thuishaven.

Meer lezen over "Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Verhaal

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Jocelyn de Kwant diende een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide.

Meer lezen over "Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."
Meer verhalen bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren