Spring naar inhoud

“Ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip.”

Toegevoegd op: 25 februari 2022

Geplaatst op: 25 juni 2020

Marieke Smithuis gaf vóór corona les aan 2 kinderen, wiens ouders ongedocumenteerd en Braziliaans zijn. Via de kinderen komt ze erachter dat vanaf de coronacrisis het voor de groep ongedocumenteerde Brazilianen in Amsterdam extreem moeilijk is om nog rond te komen. Ze vallen tussen wal en schip als het om (staats-)steun gaat. 

Marieke: “De groep Brazilianen vormt de officieuze schoonmakersgilde in Amsterdam. De meesten hebben 8 à 10 huishoudens waarvoor ze werken. Nu vallen die inkomsten weg. Ze worden niet doorbetaald en komen niet in aanmerking voor een uitkering of de voedselbank.”

“Samen met Gianni da Costa en Marlene Nascimento ben ik op een middag gaan zitten om te bespreken hoe we de grote groep Brazilianen zouden kunnen helpen. Via het netwerk dat de laatste jaren is opgebouwd kwamen we uit bij 3 stichtingen, de Regenbooggroep, Buurtbuik en de Vrijwilligersacademie die ons konden helpen. Op Facebook ben ik samen met Karin Hanekroot (van de Vrijwilligersacademie) een actie begonnen: “Dek een tafel”. Via die actie kunnen mensen geld of voedsel doneren om een tafel te dekken bij één van de gezinnen.”

“Gianni haalt het voedsel op of koopt voedsel in met het gedoneerde geld en Marlene deelt elke vrijdagavond de pakketten uit. Dan spreekt ze iedereen ook even. We horen op het moment veel verhalen dat mensen weer gebeld worden om te komen werken. Dat is dan toch een lichtpuntje aan het eind van de tunnel.”

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

De Grote Initiatievendag: een impressie

Op 14 september 2023 was de geslaagde 2e editie van de Grote -Wij Amsterdam- Initiatievendag. Proef hier de sfeer.

Meer lezen over De Grote Initiatievendag: een impressie

Inspiratie

BORO*ATELIER: 'Gebruik alles, verspil niets'

Met haar initiatief BORO*ATELIER werkt Lotje Terra aan het verduurzamen van de mode-industrie. Statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier aan duurzame textielproductie.

Meer lezen over BORO*ATELIER: 'Gebruik alles, verspil niets'

Inspiratie

Hemelsbreed Café: 'vóór en dóór de bewoners'

Alienke en Remmelt Meijer brengen verbinding, veiligheid en rust in Bijlmer-Oost met het Hemelsbreed Café.

Meer lezen over Hemelsbreed Café: 'vóór en dóór de bewoners'
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel