Spring naar inhoud

“Ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip.”

Geplaatst op: 25 juni 2020

Marieke Smithuis gaf vóór corona les aan 2 kinderen, wiens ouders ongedocumenteerd en Braziliaans zijn. Via de kinderen komt ze erachter dat vanaf de coronacrisis het voor de groep ongedocumenteerde Brazilianen in Amsterdam extreem moeilijk is om nog rond te komen. Ze vallen tussen wal en schip als het om (staats-)steun gaat. 

Marieke: “De groep Brazilianen vormt de officieuze schoonmakersgilde in Amsterdam. De meesten hebben 8 à 10 huishoudens waarvoor ze werken. Nu vallen die inkomsten weg. Ze worden niet doorbetaald en komen niet in aanmerking voor een uitkering of de voedselbank.”

“Samen met Gianni da Costa en Marlene Nascimento ben ik op een middag gaan zitten om te bespreken hoe we de grote groep Brazilianen zouden kunnen helpen. Via het netwerk dat de laatste jaren is opgebouwd kwamen we uit bij 3 stichtingen, de Regenbooggroep, Buurtbuik en de Vrijwilligersacademie die ons konden helpen. Op Facebook ben ik samen met Karin Hanekroot (van de Vrijwilligersacademie) een actie begonnen: “Dek een tafel”. Via die actie kunnen mensen geld of voedsel doneren om een tafel te dekken bij één van de gezinnen.”

“Gianni haalt het voedsel op of koopt voedsel in met het gedoneerde geld en Marlene deelt elke vrijdagavond de pakketten uit. Dan spreekt ze iedereen ook even. We horen op het moment veel verhalen dat mensen weer gebeld worden om te komen werken. Dat is dan toch een lichtpuntje aan het eind van de tunnel.”

Categorieën

Doelgroep

Subsidies

Meer weten?

Lees hier meer

Gerelateerde verhalen

Loading...

Verhaal

"Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Kibret Mekonnen startte het ABFF. Hierbij komen programma- en filmmakers samen om elkaar te motiveren buurttelevisie te maken.

Meer lezen over "Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Verhaal

"Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Een groep van decor- en interieurbouwers voelden zich geroepen iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze bouwden een thuishaven.

Meer lezen over "Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Verhaal

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Jocelyn de Kwant diende een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide.

Meer lezen over "Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."
Meer verhalen bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren