Spring naar inhoud

“Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Toegevoegd op: 2 maart 2022

Geplaatst op: 25 juni 2020

In tijden zonder onbekende virussen faciliteert Up! themagesprekken, bijvoorbeeld in de OBA,  met ouderen over schurende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt.  Nu die live-gesprekken wegvallen zijn het (groeps-) telefoongesprekken met een gespreksleider. Alet van Up! organiseert deze gesprekken voor ouderen die noodgedwongen thuis zitten. Met z’n zessen komen ze samen in een telefoongesprek. Iedereen kan meedoen, ook mensen met een telefoon met een draad. 

Alet vertelt:  “De thema’s nodigen uit tot een goed gesprek. De tijd waar we nu in leven is al schurend genoeg.  Een thema kan zoiets simpels zijn als ‘thuis’, waarbinnen kwesties zoals ‘je thuis voelen”, ‘wat is thuis?’ en ‘je thuis voelen in deze tijd’ aan bod komen.”

“Het gesprek begint altijd met een voorstelrondje. Iedereen zegt zijn of haar naam, leeftijd en beschrijft het uitzicht dat ze op dat moment ziet. Door het uitzicht te omschrijven realiseert iedereen zich dat een ieder thuiszit. Laatst kwamen er ook 2 deelnemers achter dat ze naar hetzelfde park zaten te kijken, ze woonden op hetzelfde plein. Dat was erg grappig.”

“Na het voorstelrondje opent de gespreksleider het gesprek met het voorlezen van een culturele tekst. Soms is dat een liedtekst, soms een stukje proza, een gedicht; noem maar op. Vanuit die tekst begint vanzelf een gesprek. De gespreksleider zorgt dat iedereen de ruimte krijgt om wat te zeggen. Sommigen mensen genieten ervan om alleen te luisteren. Dat mag natuurlijk ook. In eerste instantie vinden mensen het spannend om mee te doen aan het gesprek, maar vervolgens vinden ze het heerlijk om even in zo’n telefoongesprek te zitten. Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

De Grote Initiatievendag: een impressie

Op 14 september 2023 was de geslaagde 2e editie van de Grote -Wij Amsterdam- Initiatievendag. Proef hier de sfeer.

Meer lezen over De Grote Initiatievendag: een impressie

Inspiratie

BORO*ATELIER: 'Gebruik alles, verspil niets'

Met haar initiatief BORO*ATELIER werkt Lotje Terra aan het verduurzamen van de mode-industrie. Statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier aan duurzame textielproductie.

Meer lezen over BORO*ATELIER: 'Gebruik alles, verspil niets'

Inspiratie

Hemelsbreed Café: 'vóór en dóór de bewoners'

Alienke en Remmelt Meijer brengen verbinding, veiligheid en rust in Bijlmer-Oost met het Hemelsbreed Café.

Meer lezen over Hemelsbreed Café: 'vóór en dóór de bewoners'
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel