Spring naar inhoud

“Wie is jouw ZorgHART?”

Toegevoegd op: 4 maart 2022

Geplaatst op: 24 september 2020

In Amsterdam Oost bruist het van de vrijwilligers en actieve bewoners die omzien naar een ander. Op de vraag “Wie is jouw ZorgHART?” kwamen meer dan 270 aanmeldingen binnen. Allemaal mensen die zich belangeloos inzetten voor de buurt of een ziek familielid. Mensen die als vanzelfsprekend voor een ander zorgen. Op initiatief van Platform Informele Zorg Amsterdam Oost (PIZO) worden zij nu in het zonnetje gezet en wordt hun zorgkracht zichtbaar. Klaartje Kosters vertelt over Operatie ZorgHART.

“Eigenlijk hadden we vorig jaar al het idee om vrijwillige hulpverleners in het zonnetje te zetten. Tegelijk wilden we graag informatie over mantelzorgen bieden. Want soms heb je daarbij een steuntje in de rug nodig. De aangesloten organisaties bij het PIZO bieden deze ondersteuning in de vorm van activiteiten, advies of cursussen. Niet iedereen weet ons te vinden en dat is natuurlijk zonde. We richten ons op iedereen die belangeloos voor een ander zorgt. Er gebeurt zoveel goeds in onze buurt, iedereen verdient een zonnetje! In samenwerking met kunstenaarscollectief Moving Arts Project is Operatie ZorgHART ontstaan. Een rondtrekkende tentoonstelling in Amsterdam Oost met portretten en verhalen van ZorgHARTen uit de buurt.”

“Het originele plan was om een bijeenkomst te organiseren, waarbij de ZorgHARTen werden geportretteerd. Dit kon niet doorgaan door de coronamaatregelen. In plaats daarvan zochten onze 2 fotografen, Noud Verhave en Ruud Gort, de mensen in de buurt op. Om nog meer ZorgHARTen te ontmoeten, organiseerden we kleine pop-up evenementen op straat. Met een podium en muziek, de fotografen en vrijwilligers die het gesprek aan gingen met voorbijgangers. Eigenlijk heeft dit nieuwe plan heel positief uitgepakt. Op deze manier was er veel meer tijd voor persoonlijke verhalen, waardoor Operatie ZorgHART meer diepgang heeft gekregen. Mensen deelden hun positieve ervaringen en soms ook verdrietige verhalen. Hun quotes zijn uitgelicht op de tentoonstelling. Dit leidt tot mooie gesprekken tussen de bezoekers. Sommige herkennen zichzelf in een verhaal van een ander. Of ze herkennen iemand op de foto. Operatie ZorgHART zorgt voor extra verbinding tussen buurtbewoners. De tentoonstelling laat goed zien hoe groot de zorgkracht in Oost is. En daar zijn we heel trots op.”

Operatie ZorgHART toert het hele najaar door Amsterdam Oost. Regelmatig zullen leden van het Platform Informele Zorg Oost aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.operatiezorghart.nl of Facebook: OperatieZorghart

De tentoonstelling is 24 uur per dag te zien:
 
7 - 13 september: Oranje Vrijstaatplein
14 - 20 september: Christiaan Huygensplein
21 - 27 september: Krugerplein
28 sept - 3 oktober: Oosterpark bij de muziekkoepel
4 - 11 oktober: Dapperplein12 - 18 oktober Javaplein
19 - 25 oktober: Winkelcentrum Brazilië
26 okt - 1 november: Joris Ivensplein
2 - 16 november: Oranje Vrijstaatplein
 
Vanaf 17 november is de tentoonstelling op verschillende locaties binnen te bezoeken.

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Inspiratie

Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show

Met theatershows, workshops en podcasts, maakt De Kiesmannen politiek toegankelijk voor een jonger publiek

Meer lezen over Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel