Spring naar inhoud

"BOB helpt!"

Toegevoegd op: 4 maart 2022 BOB helpt! is een sociale onderneming die jongeren en werkzoekenden aan werk helpen en ook voor verbinding tussen de bewoners zorgen.

Geplaatst op: 22 april 2021

De bouw van een gloednieuwe buurt op Oostenburg zette een groepje omwonenden aan het denken. Welke kansen biedt de komst van al die nieuwe bewoners en bedrijven? En hoe zorg je ervoor dat er verbinding ontstaat met de omliggende buurten? Het antwoord is BOB Helpt!, een sociale onderneming die twee vliegen in één klap slaat: jongeren en werkzoekenden aan werk helpen in hun eigen wijk, en tegelijkertijd voor verbinding tussen de bewoners zorgen.

Nieuwe kansen
Op de voormalige scheepswerf van Oostenburg verrijzen zo’n kleine 2.000 nieuwe woningen. Nu is het nog een komen en gaan van bouwvakkers, maar naar verwachting zijn in 2025 alle woningen bewoond. Het zijn voornamelijk huurhuizen in de vrije sector en koopwoningen. Dit in tegenstelling tot de woningen in de omliggende buurten, waar veel sociale huur is. Aart Noolen, één van de initiatiefnemers van BOB Helpt!, had het liever anders gezien. Maar naast te protesteren keek Aart samen met drie andere buurtbewoners ook naar de kansen die Oostenburg te bieden heeft.

Aart: ‘De nieuwe bewoners zoeken straks allerlei diensten. Misschien iemand die strijkt, schoonmaakt, een schilderijtje kan ophangen – noem maar op.’ Uiteindelijk kwamen de initiatiefnemers tot een lijst van wel 40 diensten voor onder meer toekomstige bewoners, VvE’s, bedrijven en de gemeente. Jaap de Wit, kwartiermaker van BOB Helpt!: ‘Er wonen hier in totaal zo’n twintig à dertigduizend mensen, waarvan heel veel vakmensen. Het is waanzinnig hoeveel mogelijkheden er zijn.’

Ilse Griek, dagelijks bestuurder Stadsdeel Centrum, over BOB Helpt!:

‘De coronacrisis heeft op heel veel mensen in onze stad een grote impact. Jongeren worden met name financieel en op sociaal vlak erg hard geraakt. Een initiatief als BOB Helpt! is dan op de Oostelijke eilanden een antwoord op meerdere knelpunten waar we nu mee zitten; jongeren weer aan het werk helpen én weer contacten opbouwen in de buurt.’

Verbinding
Het gaat de initiatiefnemers niet alleen om mensen aan een baan helpen, verbinding tussen bewoners is net zo belangrijk volgens Aart: ‘Als iemand uit een omliggende buurt op Oostenburg een baan als huismeester, wijkconciërge of technicus heeft, dan wordt diegene ook een vertrouwd gezicht voor de nieuwe bewoners. We willen dat de eilandbewoners van meet af aan met elkaar optrekken.’

De eerste stap is de opening van de Buurtkamer. In het INIT-gebouw op Oostenburg heeft BOB Helpt! onlangs een tijdelijk onderkomen gevonden. Iedereen is welkom zegt Jaap: ‘Mensen kunnen hier informatie krijgen en een kop koffie drinken. En ik hoop dat de bezoekers ook weer praten met andere bewoners over onze initiatieven.’ Uiteindelijk verhuist de Buurtkamer naar een permanente locatie om de hoek, die nu nog in de steigers staat. Een plek waar met andere samenwerkingspartners allerlei buurtactiviteiten gaan plaatsvinden.

Ontmoeting en werk
Aart Noolen heeft samen met Marius Ernsting, Lex Gründeman en Rob van Dijk twee stichtingen opgezet: BOB Helpt! en ‘Over de Brug’. BOB Helpt! richt zich op het creëren van werk voor mensen uit de buurt.  Stichting ‘Over de Brug’ zorgt voor de ontmoeting van nieuwe eilandbewoners met bewoners uit de omringende buurten.

Right to Challenge
Om BOB Helpt! van de grond te krijgen hebben de initiatiefnemers een beroep gedaan op een ‘Right to Challenge’; een manier om de gemeente uit te dagen publieke taken over te dragen aan Amsterdammers zelf. Iets wat niet altijd makkelijk is volgens Jaap: ‘Loslaten en een ander het vertrouwen geven, dat is onwijs eng om te doen. Daardoor ervaren we soms weerstand bij de gemeente. Maar het mooie is ook, zonder wrijving geen glans! Je houdt elkaar ook scherp.’

Met succes: in mei gaat het eerste pilotteam aan de slag. Jaap: ‘Het is een combinatie van schoonmaak, groenbeheer en communicatie over de nieuwe ondergrondse afvalcontainers.’ Aart vult aan: ‘Het pilotteam heeft een startsubsidie gekregen van de gemeente. Je kijkt hoe het gaat en aan potentiële opdrachtgevers laat je zien wat voor een werk we doen.’

Ilse Griek, dagelijks bestuurder Stadsdeel Centrum, over BOB Helpt!:
‘We willen bewoners meer zeggenschap geven omdat zij vaak zelf de beste ideeën hebben voor hun buurt. Daarom steunen we dit soort initiatieven van harte en vragen we andere bewoners in Centrum vooral ook na te blijven denken over de dingen waarvan zij denken dat het de buurt beter zal maken.”

BOB Helpt! wil bijdragen aan een fijne, leefbare wijk. Aart: ‘Onze droom is dat er een levendige buurt ontstaat waar zowel de nieuwe als oude eilandbewoners zich welkom voelen. Waar mensen elkaar ontmoeten en respecteren, ongeacht waar ze wonen of wat hun achtergrond is. Als je dat in een buurt weet te realiseren; veel mooier kan toch niet?’

Wilt u meer weten over BOB Helpt? Breng een bezoek aan de buurtkamer op Oostenburgermiddenstraat 214. Of neem contact op via info@bobhelpt.me of telefoonnummer 06 5362 7695.

Aanvullende informatie

Categorieën
Doelgroep
Subsidies

Geen subsidies

Stadsdeel

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Leidsedwarstuin

In de Leidsebuurt onderhouden buurtbewoners samen een bijzondere tuin.

Meer lezen over Leidsedwarstuin

Inspiratie

Verademing op 't Groene Veld

Vereniging De Verademing maakt van groengebied 't Groene Veld een plek van bruisende plek.

Meer lezen over Verademing op 't Groene Veld

Inspiratie

"Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Kibret Mekonnen startte het ABFF. Hierbij komen programma- en filmmakers samen om elkaar te motiveren buurttelevisie te maken.

Meer lezen over "Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Inspiratie

Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Een groep van decor- en interieurbouwers voelden zich geroepen iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze bouwden een thuishaven.

Meer lezen over Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Inspiratie

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Jocelyn de Kwant diende een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide.

Meer lezen over "Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Inspiratie

"Maak kennis met de Afrikaanse cultuur."

Kibret bedacht de AfroBieb om de Afrikaanse cultuur, Afrikaanse talen, literatuur en kunst meer plek te geven in Amsterdam.

Meer lezen over "Maak kennis met de Afrikaanse cultuur."

Inspiratie

"De Groene Hub verduurzaamt Gaasperdam."

Volgens Anne Stijkel, initiatiefnemer van de Groene Hub, is de minivergister één van de oplossingen om Gaasperdam aardgasvrij te maken.

Meer lezen over "De Groene Hub verduurzaamt Gaasperdam."

Inspiratie

"BOB helpt!"

BOB helpt! is een sociale onderneming die jongeren en werkzoekenden aan werk helpen en ook voor verbinding tussen de bewoners zorgen.

Meer lezen over "BOB helpt!"

Inspiratie

“Op de 1,5 meter bank kun je veilig bijkletsen.”

Florian Eckard, architect, bedacht en ontwierp samen met Pepijn Van Zoest de ‘anderhalve meter bank’ om op afstand met elkaar te zijn.

Meer lezen over “Op de 1,5 meter bank kun je veilig bijkletsen.”

Inspiratie

“Wie is jouw ZorgHART?”

Klaartje Kosters vertelt over Operatie ZorgHART, mensen die zich belangeloos inzetten voor de buurt of een ziek familielid.

Meer lezen over “Wie is jouw ZorgHART?”

Inspiratie

“Vrouwen voor vrouwen.”

WOMEN Inc. organiseren onder andere aanTafel-gesprekken met vrouwen. Ze bedachten een online alternatief voor face-to-face sessies.

Meer lezen over “Vrouwen voor vrouwen.”

Inspiratie

“Sporten voor iedereen!”

Markus Torenstra, eigenaar van de sportscholen van Fresh Fitness, moest zijn sportscholen tijdelijk sluiten. Hij bedacht een initiatief.

Meer lezen over “Sporten voor iedereen!”

Inspiratie

“Anderhalve meter is beter!”

De Groene Lobby richt zich dezer dagen op andere projecten, 1 daarvan is het “Anderhalve-Meters” project.

Meer lezen over “Anderhalve meter is beter!”

Inspiratie

“Ik wilde de bewoners niet in de kou laten staan.”

Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen een lange tijd thuis. Ayfer zag dat veel mensen in de problemen kwamen. Ze bedacht een initiatief.

Meer lezen over “Ik wilde de bewoners niet in de kou laten staan.”

Inspiratie

“Nederland, bedankt!”

Danja voelde een sterke drang om iets te doen voor de mensen die het land draaiende hielden in crisistijden en ze bedacht een initiatief.

Meer lezen over “Nederland, bedankt!”

Inspiratie

“Digitaliseren kun je leren!”

Veel kleine bedrijven, ook wel MKB’s genoemd, moeten digitaliseren. MKB Digital Workspace bedacht iets om hierbij te helpen.

Meer lezen over “Digitaliseren kun je leren!”

Inspiratie

“We vieren online het buurtleven in West.”

Het community project in Oud-West “Hallo Buren” van Danilo Joanovic moest door de crisis een andere vorm aannemen.

Meer lezen over “We vieren online het buurtleven in West.”

Inspiratie

"Mensen Maken Amsterdam."

Mensen Maken Amsterdam zijn 6 buurtfondsen waar je met goede ideeën voor jouw buurt kan aankloppen voor een financiële bijdrage.

Meer lezen over "Mensen Maken Amsterdam."

Inspiratie

“Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Up! faciliteert telefonische themagesprekken met ouderen over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt.

Meer lezen over “Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Inspiratie

"Het voelt goed een klein verschil te maken."

Floortje Roust organiseert een dansvoorstelling waarbij ouderen vanuit hun eigen plek kunnen meedoen of gewoon kijken en luisteren.

Meer lezen over "Het voelt goed een klein verschil te maken."

Inspiratie

“Het is voor veel mensen een fijn tijdverdrijf.”

Martje Bergsma bedacht een initiatief in de coronacrisis, Brieven aan Bep. Een ouderwetse manier van met elkaar in gesprek gaan.

Meer lezen over “Het is voor veel mensen een fijn tijdverdrijf.”

Inspiratie

“Ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip.”

Marieke Smithuis gaf les aan 2 kinderen, wiens ouders ongedocumenteerd en Braziliaans zijn. Voor hen is het moeilijk om rond te komen.

Meer lezen over “Ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip.”

Inspiratie

“We geven elke avond 180 maaltijden weg.”

Malika, Rahma en Naima van Stichting Dappere Dames zagen dat een aantal bewoners van de Indische Buurt door corona in de problemen kwamen.

Meer lezen over “We geven elke avond 180 maaltijden weg.”

Inspiratie

“Studenten brengen soepen langs bij 130 ouderen.”

Martijn en Max van het bedrijf Oma’s Soep hebben studenten bij elkaar gebracht om soep te maken voor ouderen tijdens de coronacrisis.

Meer lezen over “Studenten brengen soepen langs bij 130 ouderen.”
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel