Spring naar inhoud

"Maak kennis met de Afrikaanse cultuur."

Geplaatst op: 29 maart 2022

In Nederland is er volgens Kibret Mekonnen te weinig aandacht voor de Afrikaanse cultuur, talen en literatuur. En de Afrikaanse cultuur, wat is dat eigenlijk? Mensen denken bij Afrika vaak aan een groot land. Dat is het niet, het is een groot continent met 57 landen. Hierdoor zijn er in Afrika ook veel verschillende culturen en talen. Kibret bedacht de AfroBieb om de Afrikaanse cultuur, Afrikaanse talen, literatuur en kunst meer plek te geven in Amsterdam.
 
De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) heeft een initiatief dat een mooie match is met de Afrobieb. Het heet ‘Het huis van alle talen’. Op 3 locaties van de OBA in Amsterdam, en op het kantoor van Aimiro Mediahuis, staan boekenkasten van de AfroBieb. De boekenkasten zijn eigenlijk mini bibliotheekjes. Deze boeken tellen samen al ruim 1600 stuks. Mensen kunnen hier Afrikaanse boeken lezen, maar de AfroBieb biedt nog meer activiteiten aan zoals literaire programmering, taalcursussen en het vertalen van boeken. De literaire programmering is een maandelijks evenement waarbij mensen samen in gesprek gaan. Er worden lezingen, debatten en boekpresentaties gehouden. De taalcursussen zijn niet alleen bedoeld om een taal te leren, maar ook om mensen kennis te laten maken met de cultuur van Afrika.
 
“De reacties op de AfroBieb zijn supermooi. Afrikaanse mensen zijn blij dat zij een stukje van hun cultuur kunnen doorvertellen aan hun kinderen. De kinderen hebben nu ook een kans Afrikaanse boeken te lezen omdat deze in het Nederlands beschikbaar zijn. Jongeren spreken zelfs bij de AfroBieb af. Ze zitten dan naast de boekenkast om zelf onderzoek te doen”. Veel mensen zijn geïnteresseerd en enthousiast. “Ik maakte een praatje met mensen tijdens de boekeninzamelingsactie. Later kwamen ze terug met een grote stapel boeken uit hun eigen boekenkast voor de AfroBieb”. Kibret vervolgt: “Mijn ambitie voor de AfroBieb is vertrouwen, respect voor elkaar en het verbinden van mensen met andere culturen. Dit speelt een belangrijke rol in onze samenleving, ook buiten Amsterdam”.
 

Subsidies

Stadsdeel

Amsterdam

Meer weten?

Lees hier meer

Gerelateerde verhalen

Loading...

Verhaal

"Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Kibret Mekonnen startte het ABFF. Hierbij komen programma- en filmmakers samen om elkaar te motiveren buurttelevisie te maken.

Meer lezen over "Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Verhaal

"Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Een groep van decor- en interieurbouwers voelden zich geroepen iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze bouwden een thuishaven.

Meer lezen over "Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Verhaal

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Jocelyn de Kwant diende een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide.

Meer lezen over "Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."
Meer verhalen bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren