Spring naar inhoud

"Maak kennis met de Afrikaanse cultuur."

Toegevoegd op: 29 maart 2022

Geplaatst op: 29 maart 2022

In Nederland is er volgens Kibret Mekonnen te weinig aandacht voor de Afrikaanse cultuur, talen en literatuur. En de Afrikaanse cultuur, wat is dat eigenlijk? Mensen denken bij Afrika vaak aan een groot land. Dat is het niet, het is een groot continent met 57 landen. Hierdoor zijn er in Afrika ook veel verschillende culturen en talen. Kibret bedacht de AfroBieb om de Afrikaanse cultuur, Afrikaanse talen, literatuur en kunst meer plek te geven in Amsterdam.
 
De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) heeft een initiatief dat een mooie match is met de Afrobieb. Het heet ‘Het huis van alle talen’. Op 3 locaties van de OBA in Amsterdam, en op het kantoor van Aimiro Mediahuis, staan boekenkasten van de AfroBieb. De boekenkasten zijn eigenlijk mini bibliotheekjes. Deze boeken tellen samen al ruim 1600 stuks. Mensen kunnen hier Afrikaanse boeken lezen, maar de AfroBieb biedt nog meer activiteiten aan zoals literaire programmering, taalcursussen en het vertalen van boeken. De literaire programmering is een maandelijks evenement waarbij mensen samen in gesprek gaan. Er worden lezingen, debatten en boekpresentaties gehouden. De taalcursussen zijn niet alleen bedoeld om een taal te leren, maar ook om mensen kennis te laten maken met de cultuur van Afrika.
 
“De reacties op de AfroBieb zijn supermooi. Afrikaanse mensen zijn blij dat zij een stukje van hun cultuur kunnen doorvertellen aan hun kinderen. De kinderen hebben nu ook een kans Afrikaanse boeken te lezen omdat deze in het Nederlands beschikbaar zijn. Jongeren spreken zelfs bij de AfroBieb af. Ze zitten dan naast de boekenkast om zelf onderzoek te doen”. Veel mensen zijn geïnteresseerd en enthousiast. “Ik maakte een praatje met mensen tijdens de boekeninzamelingsactie. Later kwamen ze terug met een grote stapel boeken uit hun eigen boekenkast voor de AfroBieb”. Kibret vervolgt: “Mijn ambitie voor de AfroBieb is vertrouwen, respect voor elkaar en het verbinden van mensen met andere culturen. Dit speelt een belangrijke rol in onze samenleving, ook buiten Amsterdam”.
 

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Buurthuis de Bol

De wijkwerkcoöperatie van Merel Dym werkt met de kracht en kennis van bewoners aan een fijnere buurt.

Meer lezen over Buurthuis de Bol

Inspiratie

“Informatie is niets waard als je het niet deelt.”

Het gaat Otas Elum niet alleen om de overstap naar andere energie. Zijn Energy Transition General Knowledge Centre helpt de West-Afrikaanse gemeenschap ook aan nieuwe werkgelegenheid.

Meer lezen over “Informatie is niets waard als je het niet deelt.”

Inspiratie

De Grote Initiatievendag: een impressie

Op 14 september 2023 was de geslaagde 2e editie van de Grote -Wij Amsterdam- Initiatievendag. Proef hier de sfeer.

Meer lezen over De Grote Initiatievendag: een impressie
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel