Spring naar inhoud

"Mensen vergaren nu eenmaal spulletjes"

Toegevoegd op: 6 december 2022

Monique Egberts is oprichter en voorzitter van Stichting Weggeefwinkel Amsterdam. In deze winkel is (bijna) alles gratis. Als je iets nodig hebt, mag je dit gewoon meenemen. Monique begon in 2019 met een piepklein winkeltje aan de Beemsterstraat. Inmiddels heeft de Weggeefwinkel 2 vestigingen in Amsterdam Noord – op de Bakkumstraat en de Tjalkstraat. Monique vertelt ons over de winkel. 

Iedereen is welkom

“Met de Weggeefwinkel probeer ik mensen te helpen die iets minder te besteden hebben. Er is veel armoede in de stad, en dit kan vooral veel impact hebben op jonge kinderen. Het is naar om te zien dat kinderen met versleten spullen, kleding of schoenen naar school moeten. Ik vind het fijn als ouders bij ons de spullen kunnen vinden die ze nodig hebben.”

“Er komen allerlei soorten mensen bij ons binnen. Soms ook mensen die wel het geld hebben om iets in de winkel te kopen. Dat vinden we prima. Dit zijn namelijk vaak ook de mensen die weer terug komen om spullen te doneren. Iedereen is welkom. Zo houden we samen de Weggeefwinkel draaiende.”

Ontspullen
“Ik vind het ook fijn om spullen een tweede leven te geven. Onze huizen zijn vaak overvol. Mensen vergaren nu eenmaal spulletjes. Vooral tijdens de lockdowns werden mensen daarmee geconfronteerd. Er werd veel opgeruimd en gelukkig kwamen veel spullen bij ons terecht. Als het niet naar ons wordt gebracht, wordt het misschien weggegooid en verbrand. Dat is natuurlijk zonde.”

“Ik zou zeggen: ga deze feestdagen lekker ‘ontspullen’. Van opruimen krijg je frisse energie en dan komt je kerstversiering ook beter tot z’n recht. Spullen die je niet meer nodig hebt.. Sinterklaascadeautjes die niet zo in de smaak vielen.. Je mag het allemaal aan ons doneren”. 

Heeft Monique zelf soms een wat leger huis? Monique grinnikt: “ik zou het wel willen. Mensen geven mij vaak spullen voor in de Weggeefwinkel. In de gang staan altijd wel een paar tassen klaar om mee te nemen.”


Vanaf maar 2023 sluit de vestiging aan de Bakkumstraat. Stichting Weggeefwinkel Amsterdam gaat dan verder met één vestiging op de Tjalkstraat 19. 

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Samenleven zonder te vechten voor je bestaan

Denise Harleman van Collectief Kapitaal vindt dat een laag inkomen niet het probleem is van het individu, maar van het collectief.

Meer lezen over Samenleven zonder te vechten voor je bestaan

Inspiratie

Francis fixt het

De grondige reparaties die Francis gratis uitvoert met zijn FIXbrigade, schelen mensen honderden euro's aan energiekosten. 'Een tochtstrip plakken is nutteloos als het raam scheef in zijn sponning hangt en dus niet dicht kan.’

Meer lezen over Francis fixt het

Inspiratie

Vaker een praatje in de Van der Pek

Femke en Lotte zorgen met hun video- en fotoportretten voor meer verbinding in de Van der Pekbuurt.

Meer lezen over Vaker een praatje in de Van der Pek
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel