Toegevoegd op: 20 september 2023
Door: Thirza Lont en Saskia Liefkes / Foto: Sanne Couprie
Op donderdagavond 14 september stroomde buurthuis NoLIMIT in Amsterdam Zuidoost vol met initiatiefnemers, ambtenaren en medewerkers van fondsen. Ze kwamen voor de tweede editie van De Grote - Wij Amsterdam - Initiatievendag. De gemeente Amsterdam organiseerde deze avond. Thema was deze keer ‘Hoe kunnen initiatiefnemers, fondsen en de gemeente structureel samenwerken om initiatieven in de stad langdurig succesvol te maken’.
“Ik hoop vandaag mensen te leren kennen en van hen te leren,” zegt Otas Elum van initiatief Energy Transition General Knowledge. “We zijn geen docenten, maar allemaal studenten omdat we allemaal kunnen leren van elkaar.” Leren van elkaar en samenwerking zoeken, dat is waarom de meeste initiatiefnemers naar de bijeenkomst zijn gekomen. Zo laat Adri Drubbel van het bewonerscollectief Holendrecht weten dat hij samenwerken heel belangrijk vindt. “In Zuidoost zie ik door de jaren heen dat veel mensen elkaar opzoeken met nieuwe initiatieven. Alleen…, veel van die initiatieven bestaan al. Het zou mooi zijn als we meer zouden samenwerken, zodat er minder overlap ontstaat. Ik hoop dat het thema samenwerken vanavond aan de orde komt.” Petra Vermazen van ‘Elythé bij Petra’ deelt het idee om te leren van elkaar. “Ik ben hier vanavond om te zien hoe andere initiatiefnemers op slimme manieren extra inkomsten organiseren. Zelf ben ik bijvoorbeeld een pakkettenservicedienst begonnen om de kosten te dekken. Ik ben benieuwd wat anderen hebben bedacht.’’
Herkenbare groeifases
Gespreksleider Bertine Müller neemt de ruim 100 aanwezigen mee naar de grote zaal en daar breekt al snel het ijs. Thessa Syderius van het gemeentelijk Bureau Integraal Maatschappelijk Initiatief komt aan het woord: ”We creëren allemaal - gemeente, fondsen én initiatiefnemers- vanuit onze eigen rollen maatschappelijke meerwaarde. Deze avond is bedoeld om stappen te zetten om daarop beter en structureler samen te werken. En het is ook goed elkaar gewoon weer te ontmoeten.” Ervaren initiatiefnemers Chafik Benhmidouch (Buurtstrijders), Saskia Boorsma (WIE BEN JIJ Film) en Karin Arendsen (Boost) komen op het podium en benadrukken in gesprek met Bertine deze boodschap. De initiatiefnemers deelden waardevolle inzichten die zij met vallen en opstaan hebben opgedaan in de verschillende fases van hun initiatief.
Over die verschillende groeifases van een initiatief hield Suzanne Kooij van stichting RCOAK nog in de grote zaal, een korte presentatie. “Als initiatiefnemer zit je nu misschien in de pioniersfase, in de basisfase of wellicht al in de verduurzaming. In elk stadium loop je weer tegen andere knelpunten aan en zijn er verschillende strategieën om door te groeien naar de volgende fase.” Veel initiatiefnemers in de zaal herkenden zich in
het verhaal van Suzanne. Met een knipoog vraagt Bertine aan Thessa Syderius in welke groeifase het Initiatievenbureau van de gemeente zich nu bevindt. “Nou, wij zijn natuurlijk ook gaan uitproberen, ‘pionieren’ en zijn ook nog in ontwikkeling.”
Tips, tips en nog meer tips
Met verse kennis, inspiratie en een notitieboekje op zak verplaatsten de aanwezigen zich naar één van de drie deelsessies. In de deelsessie ‘Zo doen zij het!’ kwamen prikkelende praktijkcases langs om van startende initiatieven ‘blijvertjes’ te maken. Initiatiefnemer Hans Pijls kwam vertellen over zijn samenwerking met de gemeente Utrecht.
De deelsessie ‘Groeipijn’, met onder meer de bevlogen coördinatoren van de Buurtfondsen, Mensen Maken Amsterdam, bood handvatten voor startende initiatieven om door te kunnen groeien. Met de zaal onderverdeeld in werkgroepen kwam er tijd voor het uitwisselen van de beste tips en ervaringen. Wist je bijvoorbeeld al dat veel handige kennisbronnen gewoon gratis te verkrijgen zijn in de bibliotheek of online? En een tip van de organisatie TechSoup Nederland, die non-profitorganisatie helpt met technologische oplossingen: Wist je dat er flinke kortingen op fundamentele software zijn te halen, als je weet waar je moet zoeken?
In de laatste deelsessie over het Programma ‘Samen’, met onder meer de VNG, Oranjefonds, VSBfonds en Teun Gautier, verkenden de deelnemers nieuwe samenwerkingsvormen tussen initiatiefnemers, gemeenten en fondsen die van pas komen wanneer een maatschappelijk initiatief uit de eerste schoenen is gegroeid. “Want het kan soms nog best ingewikkeld zijn.” De vrijwilligerscentrale Amsterdam laat weten dat zij er zijn om initiatieven te adviseren over vrijwilligers en fondsen.
“Blijf van elkaar leren!”
Na afloop van de workshops stroomt de grote ruimte weer vol en neemt Bertine Müller het woord om de avond af te sluiten. Mensen in de zaal delen tips die ze hebben meegenomen uit de sessies en de gesprekken aan tafel. Want daarvoor waren ze naar de Initiatievendag gekomen, om elkaar te helpen en van elkaar te blijven leren, op weg naar de volgende fase.