Toegevoegd op: 26 oktober 2023
Door: Thirza Lont / Foto: Kick Smeets
Toen een aantal West-Afrikaanse mensen uit Amsterdam-Zuidoost vorig jaar wilde leren om zonnepaneleninstallateur te worden, werden zij afgewezen omdat ze te weinig Nederlands spraken. Bewoner van Zuidoost Otas Elum was verbaasd. Hij besloot alles op alles te zetten om deze mensen te helpen. Hieruit is het initiatief Energy Transition General Knowlegde Centre (EGK) ontstaan. Het doel is om de West-Afrikaanse gemeenschap mee te krijgen in de energietransitie. Dan gaat het niet alleen over de overstap naar andere energie, maar ook bijvoorbeeld over nieuwe werkgelegenheid.
"De West-Afrikaanse gemeenschap is een doelgroep die in het algemeen moeilijk te bereiken is met informatie over maatschappelijke ontwikkelingen," zegt Otas. "Dat geldt dus ook voor de energietransitie, terwijl het leven er voor iedereen heel anders uit gaat zien: een andere manier van werken, van leren, van eten, alles verandert. Ze worden daardoor ook niet betrokken bij de oplossing van het probleem. Bovendien missen ze de kans om te profiteren van de groei van duurzame banen.”
Kerk en clubhuis
Daarom verspreidt Otas informatie over de energietransitie onder de West-Afrikaanse gemeenschap in Amsterdam-Zuidoost. Hij gebruikt vooral het gesproken woord om zijn kennis over te brengen, in plaats van van geschreven brieven. “Ik zoek mensen op, op de plek waar zij zich fijn voelen. Ik geef workshops in kerken, ik spreek mensen aan in hun clubhuis. Daarnaast praat ik ook met mensen op straat en op de markt.” Niet alle doelgroepen binnen de West-Afrikaanse gemeenschap vindt hij makkelijk te bereiken. “Als een lampje kapot is maken veel Nederlanders het zelf. In West Afrika kennen we dat niet, dan komt de klusjesman het oplossen. Die komt bij veel verschillende mensen in huis. Daarom gebruik ik zo iemand ook om de boodschap over de energietransitie te delen.”
Koeienhuid
De boodschap die hij uitdraagt, hangt af van het moment. “Vorige winter waren de energieprijzen torenhoog. Veel mensen hadden daar last van. Daarnaast deed ik een keer een workshop in de kerk over het koken op inductie. Een mevrouw vroeg mij terecht of de overheid rekening houdt met de andere manieren van koken van West-Afrikaanse mensen. Voor ons is het bereiden van koeienhuid heel normaal, maar omdat dat hard is, kost dat veel tijd om te koken. Dat is duur op inductie. Ik gaf als tip aan deze mevrouw om heel veel in 1 keer te koken, en het in te vriezen voor later.”
“Blijf luisteren!”
Otas heeft een aantal jaar geleden een master aan de Vrije Universiteit gedaan over Environment and Resource Management. De kennis die hij daar heeft opgedaan, past hij toe op zijn initiatief. “Ik zie de energietransitie op een holistische manier. Als we aan de ene kant van het gas af willen bijvoorbeeld, moeten we ook zorgen dat het hele systeem meedraait.”
Ook al heeft Otas een masteropleiding afgerond, hij vindt het toch belangrijk om te blijven leren. “Blijf luisteren, reflecteren en pas iets aan binnen je initiatief als het niet goed werkt. En houdt contact met je doelgroep: informatie is niets waard als je het niet deelt.”
En hoe het inmiddels met de mannen gaat die zonnepaneleninstallateur wilden worden? Otas is druk bezig om deze mannen te helpen om hun droom waar te maken.