Spring naar inhoud

Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show

Toegevoegd op: 10 januari 2024

Door: Saskia Liefkes | Foto: Kick Smeets

In 2017 richtte Dylan Ahern De Kiesmannen op, een bureau dat zich inzet om jongeren in Nederland te enthousiasmeren voor de politiek. Samen met Jochem Jordaan bedacht hij daarvoor nieuwe formats zoals theatershows, workshops en podcasts. Daarmee maakt de Kiesmannen maatschappelijke onderwerpen toegankelijker voor jongeren. Rond verkiezingen worden grote campagnes gelanceerd om twijfelaars naar de stembus te trekken. De grote verkiezingshows in Paradiso waren al snel uitverkocht. Dylan legt uit hoe ze dit hebben klaargespeeld.

 Droge debatten

“Jochem en ik waren altijd al hyper-geïnteresseerd in de politiek en hebben allebei politicologie gestudeerd. Jochem keek van jongs af aan vanaf de publieke tribune naar debatten van de Tweede Kamer. Het viel ons na onze studie op dat er weinig leuke manieren waren om je te verdiepen in de politiek. Er zijn veel jongeren die zich graag willen oriënteren maar niet enthousiast worden van droge debatten of kieswijzers. Er moest, vonden wij, voor jongeren een luchtige manier komen om gesprekken te voeren over maatschappelijke onderwerpen. Zo begonnen we met shows en schoolprogramma's. Inmiddels staat ook ons lesprogramma De Kiesmannen Academie op poten. Daarin krijgen telkens 20 deelnemers de mogelijkheid krijgen om zich maatschappelijk te ontwikkelen en hun eigen politieke campagne op te zetten.”

Belangrijke bondgenoten
Een theaterachtergrond hadden Dylan en Jochem niet. Dylan: “Het opzetten van grote shows hebben we gaandeweg geleerd. Onder meer door te praten met theatermakers, satirici en regisseurs. We leggen vaak contact met mensen waar we naar opkijken. Bondgenoten zijn belangrijk. Soms komt daar promotie uit voort of een link naar nieuwe financiering. Een tip: zoek ook naar ‘unusual allies’, de niet voor de hand liggende bondgenoten. Daarmee trek je een nieuw publiek. Zo hadden we een samenwerking met kledingwinkel Daily Paper door stembussen in hun winkels te plaatsen. Die campagne heeft veel jongeren getrokken.”
 
De Kiesmannen blijft bij voorkeur zo zelfvoorzienend mogelijk. Dylan: “We willen liever niet te afhankelijk zijn van en onze mensen zelf kunnen uitbetalen voor hun werk. We vragen subsidie aan voor De Kiesmannen Academie en de verkiezingsshows. Maar daarnaast worden we vaak ingehuurd door bedrijven, organisaties of overheden. Zo houden we een gezonde mix.”
 
Impact op nummer 1
Dylan ziet dat jongeren positief reageren op de activiteiten. “Iemand vertelde dat ze het thuis vroeger nooit hadden over de politiek, maar dat ze nu aan de keukentafel gesprekken voeren over dit soort onderwerpen. Dat was een mooi compliment. Voor ons staat impact op nummer 1. Toen we begonnen hadden we nauwelijks professionele ervaring. We deden maar wat. Ik vond het heel leuk en leerzaam om een sociaal bedrijf op te zetten. Het is soms maar goed dat je van tevoren niet weet hoeveel risico en energie er bij zo'n project komt kijken. Anders waren we misschien nooit begonnen. We waren onbevangen en misschien zelfs een beetje naïef. Hopelijk houden we dat nog een tijdje vast.”

Meer informatie

Website De Kiesmannen
Voor wie
Waar

Geen gebied geselecteerd

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

In Maqam loopt alles door elkaar

Mohamed Aadroun heeft in MAQAM niet alleen een thuis gevonden voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, maar een culturele plek, waar iedereen welkom is en soms alles door elkaar heen gebeurt.

Meer lezen over In Maqam loopt alles door elkaar

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel