Spring naar inhoud

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Toegevoegd op: 31 januari 2024

Door: Thirza Lont / Foto: Kick Smeets

Tijdens de coronapandemie was niet elke thuissituatie even fijn. Bovendien verveelden een hoop kinderen zich. Daarom startte een groep bewoners uit de G-buurt in Amsterdam Zuidoost 3 jaar geleden het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de onderlinge verbondenheid versterken. Kartrekker en buurtbewoner Joffrey Daniels: “Het is geweldig om te zien hoe blij de kinderen ervan worden.”

Moving Forward is een onderdeel van de actieve bewonersorganisatie G-buurt United. Joffrey sloot zich 3 jaar geleden aan. Hij maakt deel uit van een kerngroep van ongeveer 5 bewoners. Inmiddels is hij coördinator en verantwoordelijk voor onder meer de subsidieaanvragen en de begeleiding van vrijwilligers. Als leerlingencoach en medewerker op een middelbare school neemt Joffrey zijn expertise mee naar Moving Forward. Hij organiseert gesprekken met jongeren en sport- en spelactiviteiten voor kinderen van de basisschoolleeftijd. 

Tijdens dit interview zit Joffrey in Tori Oso,  een houten huis in de G-buurt. Toris Oso betekent ‘het huis van verhalen’. De activiteit begint vandaag om 3 uur, maar zo’n halfuur van tevoren zijn de kinderen al buiten aan het spelen. Zodra Joffrey aan komt lopen, komen ze vrolijk naar hem toe en lopen ze met hem mee naar binnen. 

Vechten om de bezem
Joffrey legt uit waarom het belangrijk is telkens nieuwe sporten en spellen te introduceren. “Aanvankelijk lag de focus van Moving Forward vooral op sport. Maar ik ontdekte dat variatie belangrijk is. Sommige kinderen vinden andere activiteiten juist leuker. Zo begonnen we met dansen. We doen ook regelmatig yoga,   basisschoolkinderen vinden dat nog cool, en soms kijken we een film. Wat ik de kinderen vooral probeer bij de te brengen is eigenaarschap. Ze mogen zelf aangeven wat ze willen doen, maar er moet wel genoeg draagvlak voor zijn in de groep. Ik leer ze ook om verantwoordelijk te zijn voor hun omgeving. Zo moeten ze altijd opruimen als er rommel is gemaakt, en dat vinden ze inmiddels ook leuk. Ze vechten soms zelfs om de bezem.”

Buurthuis NoLIMIT
“In de zomer doen we activiteiten buiten”, zegt Joffrey over de locatie, “maar in de winter hebben we een binnenlocatie nodig. We zijn vaak in Tori Oso, maar dankzij de gemeente kunnen we nu ook gebruik maken van NoLIMIT als onze vast plek. Dat is het buurthuis hier, met heel veel zalen. Daar kunnen we ons goed  ontplooien.” Joffrey is tevreden over de samenwerking met de gemeente. “Onze gebiedsmakelaar is echt een steunpilaar. Zij helpt ons met aanvragen en informeert ons over beschikbare fondsen. 

“Ik deel graag mijn kennis en ervaringen,” zegt Joffrey tenslotte. “Als er mensen zijn die een zelfde soort bewonersinitiatief willen opzetten, zou ik zeggen: benader me gerust. Ik vind het prachtig als dit uitgroeit tot een beweging van mensen die betrokken zijn bij hun buurt en samenwerken aan het versterken van het gevoel van saamhorigheid.”

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

In Maqam loopt alles door elkaar

Mohamed Aadroun heeft in MAQAM niet alleen een thuis gevonden voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, maar een culturele plek, waar iedereen welkom is en soms alles door elkaar heen gebeurt.

Meer lezen over In Maqam loopt alles door elkaar

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel