Spring naar inhoud

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Toegevoegd op: 21 februari 2024

Foto: Natasja Smit | Tekst: Saskia Liefkes

Rudy Asibey en Naoual Mayrahkee zijn de oprichters van stichting Alkebulan. Met hun programma Late Night Talks brengen jongeren met een biculturele achtergrond maatschappelijke onderwerpen op speelse wijze ter sprake . Rudy en Naoual vertellen hoe Alkebulan is uitgegroeid van een kleinschalige samenwerking tot een talkshow vanuit Nederlands-Afrikaans perspectief.

Verbinding met het Afrikaanse continent
Rudy: “Naoual heeft roots in Marokko en ik heb roots in Ghana. We zijn geboren en getogen in Nederland, voelen ons Nederlanders, maar hebben ook een sterke verbinding met het Afrikaanse continent. Mensen met een Afrikaanse achtergrond worden in Nederland gezien als anders. In Afrika word je juist gezien als een Nederlander. Er bestond nog geen platform waar onze gemeenschap het kon hebben over hoe het is om met deze 2 culturen op te groeien. Zo begonnen we destijds als een van de eersten een podcast over dit onderwerp.” Naoual: “We hielden veel interviews met mensen met een biculturele achtergrond. We hebben een boek uitgebracht waarin al die verhalen zijn vastgelegd. De lancering van dat boek in theater Perdu bracht alles in een stroomversnelling.” Rudy: “Er was die avond een panelgesprek over identiteitsvorming. Na afloop kwamen veel mensen op ons af die hier meer van wilden zien. Zo ontstond het idee van de talkshow.”

Groot netwerk, handige connecties
Rudy: “Door onze podcast hadden we bij het opzetten van stichting Alkebulan al een groot netwerk met handige connecties. En hoe meer we groeiden, hoe meer berichtjes we kregen van enthousiastelingen die mee wilden doen. Tijdens het laatste Citizens of Alkebulan festival vroeg iemand van Pakhuis de Zwijger of we de talkshow, die onderdeel was van het festival, bij hen wilden doen. Daar zijn we natuurlijk op ingegaan. Inmiddels hebben we ook samengewerkt met International Documentary Film Festival Amsterdam, Bitterzoet, Tolhuistuin en een hoop andere organisaties in de stad.

Durf te vragen

Toch, als we opnieuw zouden beginnen, zouden we eerder subsidie aan hebben gevraagd. We waren toen nog onbekend met de financieringsmogelijkheden vanuit de gemeente. We begonnen vrij laat met ons daarin te verdiepen. Het voordeel dat bedrijfskunde een onderdeel was van onze studies. We hadden dus al een ondernemingsplan hadden om aan fondsen te presenteren. Financiering aanvragen blijft soms lastig, dus onze tip is: "Durf instanties te bellen en informatie op te vragen!” 

Open gesprekken
Alkebulan omvat tegenwoordig meer dan alleen identiteitsonderwerpen. Er komen wekelijks verschillende maatschappelijke thema’s langs. Naoual: ”Als ik zie waar we nu zijn, ben ik trots dat we nooit hebben opgegeven. We zijn er echt met minimale middelen ingegaan. We hebben op moeilijke momenten altijd teruggedacht aan ons idee dat er een platform moest komen voor mensen met een biculturele achtergrond. Sinds we begonnen zijn zien we echt een verandering. Er zijn nu termen waar nog niet eens een Nederlands woord voor was bij het bespreken van dit onderwerp.” Rudy: “Ja, en we blijven echt vanuit onze missie werken. Anderen merken het als je oprecht bent. Zo kom je in open gesprekken, dus daar houden we ons echt aan vast.


Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

In Maqam loopt alles door elkaar

Mohamed Aadroun heeft in MAQAM niet alleen een thuis gevonden voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, maar een culturele plek, waar iedereen welkom is en soms alles door elkaar heen gebeurt.

Meer lezen over In Maqam loopt alles door elkaar

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel