Spring naar inhoud

Bolts Skatecorp geeft kinderen meer zelfvertrouwen

Toegevoegd op: 15 november 2024

Foto: Kick Smeets | Tekst: Selma Haverkate

Lois Aznar Viudez en Pelle Koren geven skateles aan Amsterdamse en Amstelveense kinderen van 7 tot 14 jaar. De kinderen leren angst te overwinnen, door te zetten wanneer het moeilijk is en krijgen zo meer zelfvertrouwen. Maar bovenal geeft het skaten hun plezier en ontspanning.

Vertrouwen geven

Bevlogen vertellen Pelle en Lois wat skaten zo’n mooie sport maakt. De vrijheid, het ontbreken van regels, creatief bezig zijn én de skate community. Zij hadden als beginnend skater graag les willen krijgen, maar het aanbod ontbrak. Twee jaar geleden zijn zij met Bolts Skatecorp in dat gat gesprongen. Ze geven skateles op scholen, de naschoolse opvang en op aanvraag. Het volgen van skateles maakt de drempel tot deze sport lager. Daarnaast leren de kinderen sneller en beter skaten. Ze leren een truc in één keer goed aan en beginnen niet meteen met iets super moeilijks om daarna gedesillusioneerd nooit meer een skateboard aan te raken. Trapsgewijs bouwen Pelle en Lois de moeilijkheidsgraad op. Nog een verkapte levensles: haalbare doelen stellen, en stap voor stap ergens naar toewerken. De eerder genoemde vaardigheden die Lois en Pelle de kinderen bijbrengen door middel van skaten worden impliciet en expliciet in hun lessen verweven. Zo leggen ze soms de les even stil om een goed gesprek te voeren over waarom iets niet lukt. Soms nemen ze een kind letterlijk bij de hand. Pelle: ‘‘Laatst waren we met een groep bij een miniramp die misschien net iets te hoog was voor hun niveau. Niemand durfde. Sommigen zijn toen eerst aan onze hand eraf gegaan om vertrouwen op te bouwen. Aan het einde van de les konden twee kids het zelfstandig. Anderen hebben geleerd waar hun grens ligt en nee te zeggen.’’

Uitdagingen
Omdat Bolts Skatecorp geen eigen indoor skatepark heeft, vormt regen hun grootste uitdaging. Dan kan er niet geskate worden, wat vraagt om creatieve oplossingen en flexibele agenda’s. Daarnaast vinden ze kinderen zonder doorzettingsvermogen soms uitdagend: "Er zijn best veel kinderen die meteen opgeven als iets niet meteen lukt. Maar bij skaten lukt nooit iets in één keer. Het is best sneu om te zien dat kinderen niet van huis uit meekrijgen hoe ze daarmee om moeten gaan. Of daarin onvoldoende gestimuleerd of aangemoedigd worden.’’ Dat kan best ingewikkeld zijn, maar ze vinden het tegelijkertijd des te waardevoller wanneer het lukt iemand alsnog door te laten zetten.

 ‘We houden van lastige kids, we zijn zelf lastige kids’’
Ook al is iedereen welkom bij Bolts Skatecorp, en focussen Lois en Pelle niet op één bepaalde doelgroep, skaten lijkt juist ‘lastige’ kids aan te trekken. En dat vinden de twee helemaal niet erg: ‘’We houden van lastige kids want wij zijn ook lastige kids.’’ Skaten is juist voor kinderen met een dergelijk stempel de perfecte uitlaatklep. Het geeft ze afleiding, een doel en een sociaal veilige groep.

Samenwerking en subsidie
De skatelessen worden betaald door school, de naschoolse opvang of door ouders. Om mee te doen hebben kinderen een skateboard nodig. Die kunnen ze huren of kopen bij Bolts Skatecorp. Pelle en Lois hebben geprobeerd om via de Stadspas Amstelveen hun lessen tegen gereduceerde prijs aan te bieden voor kinderen waarvan de ouders weinig geld hebben. Frustrerend genoeg is dat niet gelukt. Ze zijn de gemeente Amsterdam dankbaar dat ze een startsubsidie hebben gekregen via de Regeling Integraal Maatschappelijk Initiatief (RIMI). Als verbeterpunt noemen ze de communicatie; ze zijn vaak doorgestuurd van medewerker naar medewerker. ‘‘Het is nooit: ‘Ja, goed plan!’, maar altijd ‘Ja, goed plan!  Maar…’. Dat is wel jammer.’’ Tegelijkertijd ontmoedigt het hen nooit, want ze zien in elke uitdaging een kans. Beginnende initiatiefnemers raden ze aan te durven en doen: ‘‘Gewoon gaan, ook als je nog niet precies weet hoe.”
 
 Toekomstdroom
Hun droom is een eigen skatepark, dat meer omvat dan een plek om te skaten. ‘‘Het moet een plek zijn waar de jeugd kan samenkomen, en waar ruimte is om zich te ontwikkelen. De skatecultuur is breder dan alleen het skaten, het omvat ook muziek en kunst.’’ Hun gedroomde skatepark ligt in het verlengde van waar Bolts Skatecorp voor staat, namelijk community, ontwikkeling en plezier. Want: skaten gaat over meer dan op een board staan. 

Weet jij een indoor skatepark voor Pelle en Lois? Neem contact met hen op via boltsskatecorp@gmail.com 

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Buiten je bubbel tijdens The Spirit of Amsterdam

Meer dan 35 gebedshuizen doen mee aan het festival The Spirit of Amsterdam. De initiatiefnemers willen de versplintering in de stad tegengaan door samen in de stad op zoek te gaan naar wat betekenisvol is.

Meer lezen over Buiten je bubbel tijdens The Spirit of Amsterdam

Inspiratie

Bolts Skatecorp geeft kinderen meer zelfvertrouwen

Lois Aznar Viudez en Pelle Koren leren kinderen hun angst te overwinnen en door te zetten als het moeilijk wordt. Stapje voor stapje haalbare doelen stellen op de miniramp.

Meer lezen over Bolts Skatecorp geeft kinderen meer zelfvertrouwen

Inspiratie

Cybersoek: Er is meer nodig dan een computer

In 2000 werd Cybersoek in Amsterdam-Oost opgericht als ‘digitaal trapveldje’ om digitale ongelijkheid te verkleinen, al snel beseffend dat alleen toegang tot computers niet genoeg was.

Meer lezen over Cybersoek: Er is meer nodig dan een computer
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel