Toegevoegd op: 19 november 2024
Foto: Kick Smeets | Tekst: Reinoud Pino
“Mijn blonde vrienden uit de techno-scene willen echt wel bij een moskee binnenstappen en mensen in de moskee willen ook echt graag dat mensen langskomen, maar de drempel is te hoog.” De stad voelt soms versplinterd aan, maar volgens Stefan Beek, één van de initiatiefnemers van de The Spirit of Amsterdam, en de rest van het team bij The Spirit of Amsterdam, komt dat niet doordat we nou zo erg van elkaar verschillen, maar omdat we elkaar niet vinden. Zij geloven dat we die versplintering tegen kunnen gaan door samen invulling te geven aan een betekenisvol bestaan, maar de vraag blijft: Hoe?
Kom eens binnen
Stefan heeft een achtergrond in sociaal werk en kwam daar veel mensen tegen die zich inzetten voor anderen vanuit hun religieuze overtuiging. Zo kwam hij in contact met religieuze plekken en religieuze mensen en kwam hij erachter: “Die lui die zijn zo gek nog niet en we delen echt veel met elkaar. We houden allemaal van verhalen, van muziek, van mooie dingen maken, van samen zijn.” Maar wat ze ook delen is dat ze mensen willen helpen. Voor Stefan is het die combinatie tussen cultuur, gemeenschap en liefdadigheid die voor zingeving zorgt, precies datgene wat veel mensen zoeken.
De vraag was: hoe brengen we die dingen samen. Het antwoord is The Spirit of Amsterdam. Stefan: “The Spirit of Amsterdam is een gloednieuw type stadsfestival in kerken, moskeeën, tempels en synagogen, waarbij we met kunst, cultuur, rituelen en stilte bijdragen aan een meer verbonden maatschappij. Met de The Spirit of Amsterdam willen we zorgen dat de drempel om buiten je bubbel te treden lager wordt.” De doelgroep zijn mensen die het onbekende willen opzoeken, en dat zijn volgens Stefan heel veel mensen. “Een geluid tegen het idee dat we zo ontzettend gepolariseerd zijn, dat laat zien dat we heel benieuwd zijn naar elkaar.”
Tientallen Partners
Aan het festival doen meer dan 35 gebedshuizen mee, en wel meer dan 100 cultuurmakers. Dat betekent voor The Spirit of Amsterdam dat ze met ontzettend veel verschillende organisaties samenwerken. “Wij hebben maatschappelijke programmering voor bijvoorbeeld vluchtelingen of daklozen, maar ook sponsoring, zoals van bijvoorbeeld De Nederlandse Bank. Dat betekent dat je in een week de ene dag met een dakloze samenwerkt, de volgende dag met een imam en de dag daarna met een bankier. Ons team moet dus heel goed verschillende ‘talen’ spreken, in de zin dat we goed moeten begrijpen wat een dakloze aan ons festival heeft en wat een bankier eraan heeft.”
Maar voordat je je daarmee bezighoudt, moet je überhaupt die organisaties overtuigen mee te doen. “We hebben maanden gedaan om het vertrouwen te winnen bij organisaties.” Vertrouwen begint met een eerste stap, maar is daarmee nog niet gewonnen. “Er speelt iedere week wel wat waar we wat mee moeten en dat vereist echt maatwerk, zeker omdat verschillende groepen soms echt andere belangen hebben.” Stefan ziet het als de taak van de The Spirit of Amsterdam om een omgeving te creëren waar verschillende perspectieven gedeeld kunnen worden en waar The Spirit zelf als platform neutraal blijft.
Na het festival
The Spirit of Amsterdam wil jaarlijks een groot festival organiseren en gedurende het jaar ook andere evenementen. Stefan hoopt dat de mensen die komen na afloop beter begrijpen wat zingeving in het leven kan betekenen en waar ze hun zingeving aan kunnen ontlenen. “Of dat nou cultuur, maatschappij, religie, filosofie of spiritualiteit is, daar mogen ze hun eigen sticker op plakken, maar wij willen de mensen in de stad helpen samen zingeving te vinden.”
Enthousiast? Kom 22, 23 en 24 november naar The Spirit of Amsterdam!