Spring naar inhoud

"Het is fijn dat we iets voor de mensen kunnen betekenen.”

Geplaatst op: 19 mei 2020

Helen staat elke week met haar Free Food Market bij de Verbroederij in Amsterdam Noord. Daar komen normaliter 40 mensen op af om (gratis) eten te halen die Helen weer van toko’s, groenteboeren, bakkers en supermarkt Dirk van den Broek krijgt. De coronacrisis bracht daar drastisch verandering in. Veilig een markt houden waar 40 man op af zou komen zag Helen niet gebeuren. 

Helen: “In een hele korte tijd ben ik overgestapt op een ‘thuisbezorgservice’.  In plaats dat mensen naar de Free Food Market komen, komt het eten nu hun kant op.” Met een pool van 40 vrijwilligers is Helen met ongeveer 10 man per week bezig alles te organiseren: “Denk aan pakketten samenstellen -men kan kiezen tussen vegetarisch of niet-, de pakketten rondbrengen, de aanvragen verwerken, iemand die een route plant, de gedoneerde producten ophalen en de pakketten weer wegbrengen. De pakketten gaan vooral naar mensen die op het moment niet meer kunnen rondkomen, ziek of kwetsbaar zijn. Of een combinatie daarvan. We checken niet wie zich aanmeldt, dit gaat op basis van vertrouwen.”

“Het is schrikken om te horen dat sommigen 2 weken geen vers fruit kunnen eten."

“We krijgen echt uit alle hoeken hulp aangeboden. Een kapster, die we een voedselpakket brengen, bood ons zelfs een gratis knipbeurt aan. Maar je schrikt soms ook. Er zijn mensen die vertellen dat ze al 2 weken geen vers fruit aan hun kinderen hebben kunnen geven of al 4 dagen droge pasta eten. Het is fijn dat we iets voor die mensen kunnen betekenen. We merken dat veel mensen iets terug willen doen en alhoewel dat niet nodig is, geeft het ons wel een positief en dankbaar gevoel.”

Meer weten?

Lees meer over dit initiatief

Deel dit verhaal

Uitgelichte verhalen

"We blijven onze mensen helpen."

Lees meer

Kaartje sturen naar ouderen.

Goed bezig! Kan jouw initiatief hulp gebruiken?

Stuur je initiatief in

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren