Spring naar inhoud

“Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Geplaatst op: 25 juni 2020

In tijden zonder onbekende virussen faciliteert Up! themagesprekken, bijvoorbeeld in de OBA,  met ouderen over schurende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt.  Nu die live-gesprekken wegvallen zijn het (groeps-) telefoongesprekken met een gespreksleider. Alet van Up! organiseert deze gesprekken voor ouderen die noodgedwongen thuis zitten. Met z’n zessen komen ze samen in een telefoongesprek. Iedereen kan meedoen, ook mensen met een telefoon met een draad. 

Alet vertelt:  “De thema’s nodigen uit tot een goed gesprek. De tijd waar we nu in leven is al schurend genoeg.  Een thema kan zoiets simpels zijn als ‘thuis’, waarbinnen kwesties zoals ‘je thuis voelen”, ‘wat is thuis?’ en ‘je thuis voelen in deze tijd’ aan bod komen.”

“Het gesprek begint altijd met een voorstelrondje. Iedereen zegt zijn of haar naam, leeftijd en beschrijft het uitzicht dat ze op dat moment ziet. Door het uitzicht te omschrijven realiseert iedereen zich dat een ieder thuiszit. Laatst kwamen er ook 2 deelnemers achter dat ze naar hetzelfde park zaten te kijken, ze woonden op hetzelfde plein. Dat was erg grappig.”

"In eerste instantie vinden mensen het spannend om mee te doen aan het gesprek, maar vervolgens vinden ze het heerlijk om even in zo'n telefoongesprek te zitten."

“Na het voorstelrondje opent de gespreksleider het gesprek met het voorlezen van een culturele tekst. Soms is dat een liedtekst, soms een stukje proza, een gedicht; noem maar op. Vanuit die tekst begint vanzelf een gesprek. De gespreksleider zorgt dat iedereen de ruimte krijgt om wat te zeggen. Sommigen mensen genieten ervan om alleen te luisteren. Dat mag natuurlijk ook. In eerste instantie vinden mensen het spannend om mee te doen aan het gesprek, maar vervolgens vinden ze het heerlijk om even in zo’n telefoongesprek te zitten. Je bent eruit zonder de deur uit te hoeven.”

Meer weten?

Lees meer over dit initiatief

Deel dit verhaal

Uitgelichte verhalen

"We blijven onze mensen helpen."

Lees meer

Kaartje sturen naar ouderen.

Goed bezig! Kan jouw initiatief hulp gebruiken?

Stuur je initiatief in

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren