Spring naar inhoud

“Lege supermarkt? Ga naar het voedselbos.”

Geplaatst op: 1 juli 2020

Natascha Hagenbeek heeft in 9 jaar tijd 1200m2 braakliggend terrein in een dichtbevolkte buurt in Amsterdam-West omgetoverd tot een eetbare oase. Buurtbewoners kunnen er een moestuintje beginnen en er is een grote pluktuin. De coronacrisis heeft daar niet zo heel veel verandering in gebracht wat betreft de werkwijze. Sterker nog, het project is gaan floreren!

Natascha: “De coronacrisis heeft geen invloed gehad op onze werkwijze hier in de tuin. Het heeft het project wel in een scherper daglicht gezet. Na het horen van al die verhalen over het excessieve hamsteren en het zien van lege supermarkten werd het me weer eens duidelijk dat we ongelofelijk afhankelijk zijn geworden van een niet gezond systeem. We hebben geen idee hoe we voor onszelf voedsel moeten verkrijgen zonder, bijvoorbeeld, een winkel.” 

“Bij het zien van de lege supermarkten werd het me weer eens duidelijk dat we afhankelijk zijn geworden van een ongezond systeem."

“Naast het ecologische kunstproject Amsterdam-West ben ik ook druk bezig met het samenstellen van een catalogus, ‘Heel de stad, Heel de aarde, Whole Commons Catalog’. Die catalogus is een bundeling van initiatieven op het gebied van voedsel, gemeenschap en energie. Een voorhoede die uitzoeken en laten zien dat er alternatieven voor het gangbare systeem zijn (met marktwerking en top-down denken) waar we nu in zitten. Als samensteller zorg ik dat ik bij elk onderdeel in de catalogus vooruitstrevende ideeën, boeken met visies, een korte introductie en een mening laat zien. Een mooi voorbeeld van zo’n initiatief is het (stedelijke) voedselbos. Een bos waar iedereen zelf, in de openbare ruimte, gratis, voedsel kan plukken. Op het moment dat de supermarkten leeg zijn, zou je daar terecht kunnen.”

Bestel Natascha's catalogus op http://heeldeaarde.net/

 

Meer weten?

Lees meer over dit initiatief

Deel dit verhaal

Uitgelichte verhalen

"We blijven onze mensen helpen."

Lees meer

Kaartje sturen naar ouderen.

Goed bezig! Kan jouw initiatief hulp gebruiken?

Stuur je initiatief in

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren