Spring naar inhoud

“Het beeld van vrijwilligerswerk is veranderd.”

Geplaatst op: 4 juni 2020

Melita Bacic werkt al sinds 2002 als bemiddelaar voor de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Je zou zeggen dat ze dan alles al heeft meegemaakt. Maar nu alle spreekuren in de verschillende stadsdelen afgelast zijn en alle intakegesprekken via de telefoon gaan, is het toch echt anders. 

Melita vertelt: “We hebben in deze tijd een speciale afdeling voor vrijwilligers in het leven geroepen, de coronahulp. Daar kun je je aanmelden als online taalmaatje, voor het doen van boodschappen, als huiswerkbegeleider, als ‘gezellig’ maatje voor vluchtelingen, mensen met een beperking of ouderen, als hulp bij tuinieren en nog veel meer. De intakegesprekken die normaal op kantoor gebeuren doen we nu via de telefoon. We merken dat mensen nu veel duidelijker voor zich hebben wat ze willen doen. Het intakegesprek is veel concreter dan normaal.” 

“In het begin hadden we meer vrijwilligers dan hulpvragen."

“Sinds het begin van de coronacrisis hebben we zeker 300 aanmeldingen van vrijwilligers gehad. Dat waren meer vrijwilligers dan hulpvragen, dat is nu enigszins weer in balans. Waar we ook een groot verschil zien is bij de mensen die zich aanmelden als vrijwilligers. Dat zijn nu vooral zzp’ers, mensen die nu thuis moeten werken, studenten en internationals. Deze groep wijs ik ook op het structurele, reguliere aanbod. Het is natuurlijk mooi meegenomen als zij na de crisis ook nog hulp kunnen bieden. Ook het beeld dat de meesten hadden van vrijwilligerswerk is veranderd. Men dacht dat het vooral ouderenhulp betrof, maar ons aanbod is juist erg divers.”


Kijk op www.vca.nu/coronahulp voor actueel vrijwilligerswerk.

Meer weten?

Lees meer over dit initiatief

Deel dit verhaal

Uitgelichte verhalen

"We blijven onze mensen helpen."

Lees meer

Kaartje sturen naar ouderen.

Goed bezig! Kan jouw initiatief hulp gebruiken?

Stuur je initiatief in

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Cancel