Spring naar inhoud

Wij Amsterdam.

Gids voor Amsterdamse initiatieven

Werk mee aan meer ruimte en levendigheid in de stad!

In de coronatijd zijn we onze buurt en onze stad meer gaan waarderen. Dat geldt zeker voor de vele Amsterdammers die klein wonen en geen eigen buitenruimte hebben. De pleinen en de parken, terrassen op verrassende plekken, het groen langs het spoor, de sloten en kanalen: we hebben ze opnieuw ontdekt.

Daardoor lijkt de stad groter geworden, met meer ruimte om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten of om geïnspireerd te raken. Dat gevoel willen we vasthouden. En versterken. Samen met u.

Door Amsterdammers meer ruimte te geven, en die ruimte samen zo in te richten dat ze zich er thuis en prettig voelen. Met minder regels en ruim baan voor experimenten en originele initiatieven van buurtbewoners, (maatschappelijk) ondernemers en creatievelingen.

Amsterdam heeft een lange traditie van vrij- en broedplaatsen. Denk aan het NSDM-terrein, Strand Blijburg of Ruigoord: stedelijke ‘rafelranden’ die dankzij de inzet van pioniers en omwonenden uitgroeiden tot bruisende hotspots.

Er wordt momenteel veel gebouwd en de ruimte is beperkt, maar in een levendige en gevarieerde stad als Amsterdam moet altijd plek zijn voor nieuwe broedplaatsen of tijdelijke ‘pop-up’ initiatieven. Nu is die ruimte er bijvoorbeeld in ’t Groene Veld in Noord, in landschapspark De Oeverlanden, in het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel, en zelfs in een stedelijke omgeving als het Buikslotermeerplein.

Het begint met een goed idee en een geschikte plek. Er zijn er volop mogelijkheden om samen te werken aan meer ruimte en levendigheid in de stad.

Doet u mee? 

Namens het college van wethouders,
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

 

Wil je meer achtergrond? Lees dan het manifest Tussentijd van het stadsbestuur van Amsterdam. Dit manifest kun je hieronder downloaden. Het is geschreven in tijden van lockdown, avondklok, corona-maatregelen en daarmee samenhangende onzekerheid. Het komt voort uit een serie gesprekken met experts, wetenschappers, kunstenaars en (sociaal) ondernemers uit de stad:  

Damiaan Denys (Amsterdam UMC)

Laurens Knoop (The School of Life Amsterdam)

Paul van Langen (VU)

Samuel Lee (voormalig Theoloog des Vaderlands)

José Manshanden (directeur GGD Amsterdam)

Bas van den Putte (UvA)

Jeannette Pols (UvA)

Reint Jan Renes (HvA)

Ronald Rietveld (RAAAF)

Erik Rietveld (UvA)

Sjoukje Alta (gemeente Amsterdam)

Ger Baron (gemeente Amsterdam)

 

Meer informatie

Download: het manifest

Het college van B en W wil de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de publieke ruimte in de stad vergroten. Die ruimte draagt namelijk bij aan het welbevinden van alle Amsterdammers. Het manifest Tussentijd geeft richting aan deze ambitie. Het manifest is te downloaden via deze link.

Download

Bijeenkomst: Meer ruimte en levendigheid in de stad

Op 30 september was de bijeenkomst ‘Meer ruimte en levendigheid in de stad’, waar Amsterdammers met wetenschappers, initiatiefnemers en het stadsbestuur in gesprek gingen over dit onderwerp. Bekijk via onderstaande button de opname van de bijeenkomst terug op Vimeo.

Naar de opname

Inspiratie

Lege supermarkt? Ga naar het voedselbos.

Lees meer

De vakantiestraat: iedereen is welkom

Lees meer

Set & Buurt Community Gardens - IJburg

Lees meer

Terras Purmerplein - een terras van de buurt

Lees meer

De Bijlmerbios: een evenement tijdens corona

Lees meer

Timmeren en knutselen in het werkplaatsje

Lees meer

Wat is jouw kracht?

Maak gratis een profiel aan op MAEX en zie jouw maatschappelijke impact.

Meer informatie

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren