Spring naar inhoud

Sonja tipt: koken voor weinig

Toegevoegd op: 22 november 2022

Sonja Hendriksma kookt al 14 jaar wekelijks voor haar stadsgenoten in Noord. Samen met vrijwilligers kookt ze gratis maaltijden voor mensen die dit zelf moeilijk kunnen, zoals ouderen en mindervaliden. Bezorgers brengen de maaltijden bij de mensen langs. Door de stijgende prijzen kloppen er dit najaar ook mensen met geldproblemen bij Sonja aan. Sonja zelf weet inmiddels als geen ander hoe je met weinig geld lekker kunt koken. Ze vertelt ons haar kooktips. 

Slim inkopen
“Let op de 35% korting stickers. Door de datum die erop staat, denken veel mensen dat je het al snel niet meer kunt eten. Maar als je het thuis gelijk invriest, kun je het nog 2 maanden bewaren! Je kunt het best ’s ochtends naar de supermarkt staan, dan zijn de stickers net geplakt.”

“Op de markt kun je aan het eind van de dag – zo rond 16.00 en 16.30 – vragen of er nog groenten of fruit over zijn die anders worden weggegooid. Dat vinden ze heel normaal. Op de Dappermarkt en Buikslotermeerplein heb je ook een ‘1-eurostalletje’. Hier kun je zakjes groente halen voor 1 euro”. 

Koken voor meerdere dagen
“In deze tijd van het jaar kun je goed stamppotten maken. Die zijn gezond en makkelijk te maken. Je moet geen kant-en-klare stamppot kopen, maar verse groente kopen. Aardappelen en uien zijn sowieso vaak erg goedkoop. Je kunt er veel stamppot mee maken en meerdere porties invriezen. Je kunt dit 2 maanden bewaren en dan heb je meerdere maaltijden. Zo bespaar je ook nog eens op gas! Want je hoeft de groenten maar 1 keer helemaal gaar te koken. Wel nog even opwarmen natuurlijk.”

 Sonja’s budgetrecept: Hutspot 
Ongeveer 2-3 porties 

Ingrediënten: 
  • 3 grote uien
  • 1 grote winterpeen (ca. 400 gram)
  • 500 gram kruimige aardappelen (geschild)

Bereiding:
  1. Breng water aan de kook en snij de aardappelen in blokjes. Kook de aardappelen in 30-45 minuten gaar en giet af. 
  2. Breng een tweede pan water aan de kook voor de wortelen en uien. Snij de wortelen en uien. Kook de wortelen en ui ca. 45 minuten. 
  3. Giet de groenten af en doe ze bij elkaar in één pan. 
  4. Stamp de groenten tot een zachte puree. Voeg eventueel een klontje (room-)boter toe. 

Je kunt de hutspot in kleinere porties invriezen en 2 maanden bewaren. Zo heb je voor meerdere dagen eten en bespaar je ook op gas!

Meer informatie

Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel