Spring naar inhoud

Energiecoach Marion tipt: zo bespaar je energie

Toegevoegd op: 28 november 2022

Marion Bakker is vrijwilliger en energiecoach bij Stichting !WOON. Ze bezoekt mensen thuis en geeft hen advies over energiegebruik: “Met kleine veranderingen, vooral in gedrag, kun je veel besparen”. Door zelf mee te doen, heeft Marion ook in haar eigen huis het verbruik omlaag gekregen. Nu sleept ze iedereen mee: “vrienden, familie, kennissen... iedereen moeten eraan geloven. Als ik ergens binnen kom, kijk ik gelijk rond of het beter kan”. Marion vertelt ons haar bespaartips.

Een rondje door je huis
“Je kunt veel kleine dingen doen. Loop bijvoorbeeld eens een rondje door je huis en let op de volgende dingen: zijn al je lampen wel ledlampen? Zit er ergens nog een oude lamp tussen? En welke apparaten heb je in huis? Sommige apparaten staan áltijd aan, zoals de koelkast. Als je een oude koelkast hebt, kan dat veel stroom kosten. Misschien kun je ergens een nieuwere koelkast krijgen voor weinig.”

Dichte deuren en vrije radiatoren
“Ik kijk altijd gelijk of er iets vóór de radiator staat, zoals een bank of gordijnen. Als er een bank voor je verwarming staat, verwarm je namelijk vooral de bank en niet de kamer! Dan verbruik je dus meer gas. En: doe altijd alle deuren in huis dicht. Soms kom ik bij mensen thuis die netjes 1 kamer verwarmen, maar die wel de deuren open hebben. Dan loopt al die warmte uit de kamer. Het is ook een kwestie van wennen: wen aan wat kouder. Zet de thermostaat bijvoorbeeld op 19C en trek een dikke trui aan. Daar kun je echt veel mee besparen”.

Inzicht in je verbruik
“Het is handig om naar je jaarrekening en je maandmails te kijken. Vergelijk je maandverbruik eens met dat van vorige maand. Wat valt je dan op? Daar kun je veel van leren. In de zomer gebruiken we bijvoorbeeld minder gas, omdat we dan de verwarming niet aan hebben. Hoeveel gas gebruik jij in de zomermaand? Dit gas gebruik je vooral voor warm water. Zo kun je zien hoeveel je bijvoorbeeld verbruikt bij het douchen. Is dit maar 10 m3, of misschien wel 25? Praat eens met de buren en vergelijk het verbruik. Misschien pakken zij dingen wel heel anders aan dan jij en kun je iets nieuws leren.”

Waterbesparende douchekop
“Een makkelijke verbetering is de waterbesparende douchekop. Ook hier geldt; alle kleine beetjes helpen. Als je minder water verbruikt tijdens het douchen, heb je ook minder gas nodig om het water op te warmen. Het beste is natuurlijk om minder lang of minder vaak te douchen.”

Doe de test: heb jij een waterbesparende douchekop?
Nodig:
  • Timer of stopwatch
  • Emmers
  • Douchekop

Zo test je het:
  1. Zet je timer op 1 minuut. 
  2. Zet de douche aan en vang het water op. 
Heb je na 1 minuut meer dan 7 liter water opgevangen? Dan bespaart jouw douchekop geen water. Een nieuwe waterbesparende douchekop kost tussen de 10 en 45 euro. Je kunt deze kopen bij de bouwmarkt. 

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Waar

Geen subsidies

Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel