Spring naar inhoud

Budgetcoach Amber tipt: grip op je geld

Toegevoegd op: 28 november 2022

Amber is trainer bij Buurtteam Oost. Al 11 jaar lang geeft ze de Op Eigen Krachttraining van De Regenbooggroep. Deze training is voor iedereen die het lastig vindt om goed met geld om te gaan. “De charme van deze training is dat het niet alleen gaat over je budget, maar over alles eromheen”. Er komt bijvoorbeeld een energiecoach langs en een diëtist met tips voor goedkoop koken. Ook is er aandacht voor omgaan met stress. “Maar de basis is altijd hetzelfde: overzicht krijgen over je uitgaven”. Amber vertelt ons haar tips.

Bepaal je budget

“Veel mensen weten niet precies hoeveel geld er binnenkomt, en wat ze uitgeven per maand. Daar gaat het vaak mis. Het allereerste wat je moet doen, is hier een overzicht van maken. Schrijf op wat je per maand binnen krijgt. Trek daar je vaste lasten van af, zoals huur, zorgverzekering, en vaste rekeningen. Wat hou je dan over? Dit is je maandbudget. Als je dit door 4 deelt dan weet je hoeveel geld je per week kunt uitgeven.”

Pin je weekbedrag
“Ik geef mensen altijd de tip hun weekbedrag te pinnen. Doe dit geld in een envelop en leg je pinpas weg. Met dit geld moet je het deze week doen. Op die manier ga je niet snel over je budget. Pin nooit het geld voor de hele maand. Als je het kwijtraakt, ben je namelijk in één keer veel geld kwijt!”

“Je kunt deze tip ook gebruiken als je bijvoorbeeld naar de IJ-hallen gaat, of naar een terras. Neem geen pinpas mee, maar alleen het geld dat je wilt en kunt uitgeven. Zo kun je niet te veel uitgeven.”

Bekijk je uitgaven
“Een andere opdracht is om de uitgaven van 2 dagen nauwkeurig op te schrijven. Het liefst dagen waarop je veel boodschappen doet. Waar geef je het geld eigenlijk aan uit? Het is leerzaam en vaak best grappig. Sommige mensen zien plotseling dat ze iedere dag een fles Cola kopen. Of dat ze de supermarkt uitlopen met allerlei dingen die ze niet nodig hebben. Daarom is het ook beter om niet met honger naar de supermarkt te gaan en thuis een lijstje te maken.”

Hulp bij het buurtteam
“Overal in Amsterdam zijn er buurtteams. Je kunt hier altijd naartoe voor hulp. Bij het buurtteam kunnen we je helpen met zaken zoals huisvesting, financiën, administratie, kwijtschelding en belastingvragen. We weten ook goed wat er allemaal in de buurt te vinden is. Waar zijn bijvoorbeeld de buurtrestaurants of de kringloopwinkels? Wat voor maatschappelijke initiatieven zijn er in je wijk? Dat zijn allemaal vragen die je aan ons kunt stellen.”

Meer informatie

Website
Voor wie
Waar

Geen subsidies

Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel