Spring naar inhoud

Francis tipt: kleine maatregelen, grote besparing

Toegevoegd op: 30 november 2022

Francis Langedijk is hoofdfixer bij de FIXbrigade Amsterdam: een initiatief dat energiearmoede bestrijdt door huizen met kleine maatregelen te verduurzamen. Francis gaat bij bewoners langs om te kijken waar er winst te behalen valt. Daarna stuurt hij zijn fixers er op af. Zij voeren dan de werkzaamheden uit. Als hoofdfixer en leermeester vertelt Francis ons zijn tips. 

De voordeur als verdedigingslinie

“Als ik een huis binnen kom, controleer ik eerst de voordeur, de voorgevel en de achtergevel. Dit is eigenlijk the first line of defence tegen warmteverlies. Loop dit thuis eens na: sluiten de ramen en deuren goed? Zijn de rubbertjes niet verouderd? Tocht het? Daar kun je mee aan de slag.”

“Je kunt beginnen met het plaatsen van tochtstrippen. Dat is makkelijk zelf te doen. Het rubber in de deurpost vervangen is meer werk. Dan moet vaak de hele deur eruit. Dat kun je beter aan een monteur overlaten. Als een monteur geen optie is, kun je bij de bouwmarkt voor weinig geld een rol tochtband kopen. De tochtband plak je over het bestaande rubber. Dat is heel makkelijk, want er zit gewoon een plakrandje aan.”

Vensterbanken en Radiatorfolie
“Sommige woningen hebben vensterbanken die over de radiator heen gaan. Een radiator moet eigenlijk helemaal vrij zijn, zodat hij lucht kan aanzuigen en afgeven. De vensterbank verstoort dit. De FIXbrigade lost dit op door gaten in de vensterbank te boren en roostertjes te plaatsen. Als je een beetje handig bent, kun je dit zelf doen. Of misschien heb je een familielid of buur die kan helpen.”

“Radiatorfolie kan ook enorm veel schelen. Dit genereert wel 12-14% terugkaatsing van de warmtestraling! Radiatorfolie kost tussen de 10 en 20 euro. Je plakt het achter je verwarming. Daar moet je even handigheid in krijgen. Bij de FIXbridage gebruiken we altijd 4 magneetjes om de folie nog strakker te spannen.”

Zo snel mogelijk op ledlampen
“Ik kom vaak bij mensen thuis die nog oude lampen hebben, zoals gloeilampen of hallogeen. Dan zeg ik altijd ‘ga alsjeblieft zo snel mogelijk over op ledlampen’. Het scheelt enorm op de energierekening en het is zo’n simpele stap! Bij een gloei- of hallogeenlamp wordt 95% van de energie omgezet in warmte, en maar 5% in licht. Bij ledlampen is dit precies andersom: 95% licht en maar 5% warmte."

De tips van Francis
De FIXbrigade is er voor mensen met een laag inkomen. Kijk op de website of je in aanmerking komt. Of gebruik de tips van Francis en ga zelf aan de slag!

  • Plaats tochtstrippen op plekken die veel lucht doorlaten.
  • Plak tochtband over verouderd rubber in je kozijnen en deurposten.
  • Plak radiatorfolie achter je radiator (met behulp van magneetjes).
  • Vervang je oude lampen met ledlampen. 


Meer informatie

Website
Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel