Spring naar inhoud

Buurtwerker Mounib tipt: koken met restjes

Toegevoegd op: 8 december 2022

Mounib Messari is betrokken bij de De Groene Kans in Bos en Lommer. De Groene Kans verzamelt groenten en fruit die niet meer worden verkocht en geeft dit gratis weg. “Zo redden we groente en fruit van de prullenbak.” Hoewel De Groene Kans eerst vooral gericht was op duurzaamheid, ziet Mounib de doelgroep veranderen: “Nu zien we vooral mensen die minder te besteden hebben.” Mounib vertelt ons zijn kooktips.

Ovenschotels en kruiden

“In de tasjes die wij uitdelen zitten vaak aardappelen, preien, tomaten en paprika’s. Daar kun je van alles mee doen. Maak bijvoorbeeld een ovenschotel. Ovenschotels zijn makkelijk te maken en je kunt er veel verschillende restjes groenten in kwijt. Als je een gasfornuis hebt, is koken met de oven ook voordeliger. Zo bespaar je gas.”

“Ik zou mensen ook aanraden een kleine investering te doen in een kruidenkastje. Je hoeft niet alles te hebben. Koop bijvoorbeeld Cajunkruiden, Marokkaanse kruiden (zoals Ras el Hanout), of gewoon paprika- en kerriepoeder. Een potje kruiden gaat lang mee, en die ovenschotel krijgt gelijk een stuk meer smaak.”

Creatief koken
“Als je creatief bent, hoef je niets weg te gooien. De schillen van de groenten kun je bijvoorbeeld invriezen. Daar kun je later weer bouillon van trekken. Van zachte tomaten kun je dan weer tomatensaus maken. Ook dit kun je invriezen voor later. Zachte avocado’s of bruine bananen zijn dan weer heel geschikt voor smoothies.”

Een beetje brutaal
“Sla de supermarkt over en ga aan het eind van de dag naar de lokale visboer of slager. Vraag dan of ze iets hebben liggen wat bíjna niet meer goed is. Omdat ze dit de volgende dag niet meer kunnen verkopen, kun jij soms flinke korting krijgen. Je moet wel een beetje brutaal zijn, maar wie brutaal is heeft soms de halve wereld.”

Ovenschotel van Mounib
Ingredienten:
 • 1 ui
 • 1 à 2 tomaten
 • 1 paprika
 • ca. 300 gram aardappel
 • Olijfolie
 • Koolvis of andere witvis (eventueel van de vriesafdeling)
 • Kruidenmix naar keuze, zoals Cajunkruiden, Ras el Hanout, óf paprikapoeder en kerriepoeder.

Zo maak je de ovenschotel:
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snij de groenten in blokjes en doe ze in een ovenschaal.
 3. Besprenkel de groenten met olijfolie, peper, zout en de kruiden.
 4. Leg de vis er bovenop. 
 5. Bak de ovenschotel in 40 minuten gaar. 
Gebruik je bevroren vis? Leg deze dan 's ochtends al buiten de vriezer, zodat de vis kan ontdooien.

Variatietip: Deze ovenschotel kun je maken met veel verschillende groenten. Je kunt dus al je restjes gebruiken voor deze ovenschotel. Andere kruiden zorgen daarnaast voor een nieuwe draai aan het gerecht. 

Meer informatie

Voor wie
Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Zelf aan de slag

Robert tipt: zorg goed voor je apparaten

Robert Riede is reparateur bij Repair Café Jeltje, één van de vele Repair Cafés in de stad. Robert heeft al talloze apparaten gerepareerd, zoals stofzuigers en naaimachines. Hij vertelt ons zijn reparatietips.

Meer lezen over Robert tipt: zorg goed voor je apparaten

Zelf aan de slag

Joke tipt: maak iets moois van een kapotte trui

Joke Aarnink is textielreparateur bij Repaircafé Jeltje, één van de vele repair cafés in Amsterdam. Joke helpt mensen met allerlei kledingreparaties. Nog leuker vindt ze het als mensen zelf willen leren repareren.

Meer lezen over Joke tipt: maak iets moois van een kapotte trui

Zelf aan de slag

Doreen tipt: zelf schoonmaakmiddel maken

Doreen Bor is betrokken bij De Sociale Kruidenier, een ontmoetingsplek en supermarkt voor klanten van de voedselbank. Tegen een kleine prijs kunnen Amsterdammers hier producten kopen zoals wasmiddel, tandpasta en deodorant.

Meer lezen over Doreen tipt: zelf schoonmaakmiddel maken
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel