Spring naar inhoud

Doreen tipt: zelf schoonmaakmiddel maken

Toegevoegd op: 15 december 2022

Doreen Bor is als coördinator betrokken bij De Sociale Kruidenier, een ontmoetingsplek en supermarkt voor klanten van de voedselbank. Tegen een kleine prijs kunnen Amsterdammers hier producten kopen zoals wasmiddel, schoonmaakmiddel, tandpasta en deodorant. Doreen regelt niet alleen alles achter de schermen, maar is ook in de winkel te vinden. Ze vertelt ons haar tips.

Groot inkopen
“Veel mensen weten de aanbiedingen wel te vinden. Als je een goede aanbieding tegenkomt voor een duur product, bijvoorbeeld luiers, is het handig om groot in te kopen. Soms moet je dan wel veel geld in één keer uitgeven en dat kan lastig zijn. Zorg daarom dat je een potje spaart waarmee je dit soort aankopen kunt doen.”

Vloeibaar, vast of poeder
“We zijn gewend geraakt aan vloeibaar wasmiddel en vloeibare handzeep, maar eigenlijk is waspoeder of een blok zeep veel goedkoper. Mensen denken soms dat het minder goed werkt maar dat is niet zo. Voor de vaatwasser geldt overigens hetzelfde: de gewone Sun poeder is het goedkoopste.”
 
“Van waspoeder (en ook vaatwaspoeder) heb je sowieso veel minder nodig. Je kunt er dus meer wasbeurten mee draaien. Gebruik je toch vloeibaar wasmiddel? Gebruik dan niet te veel. De hoeveelheid die op de verpakking staat, is eigenlijk standaard te hoog. Je kunt makkelijk de helft gebruiken! En als je een keer uitschiet, kun je de volgende wasbeurt zonder wasmiddel wassen. Er zit dan nog genoeg sop in je machine.” 
 
Niet voor alles een sopje
“Je hebt niet overal een fles schoonmaakmiddel voor nodig. Maak bijvoorbeeld citroenwater met heet water en een paar citroenschijfjes. Daarmee kun je gewoon je ramen lappen, of de kastjes afnemen. Sowieso kun je veel schoonmaakmiddelen gewoon zelf maken. De ingrediënten zijn vaak helemaal niet duur en je kunt er gelijk veel mee maken. Op het internet is hier genoeg informatie over te vinden.”

Reinigingsspray maken
Dit heb je nodig:
  • Halve citroen
  • Eetlepel baking soda
  • Twee kopjes heet water
  • Een fles met spraydop
Tip: gebruik een oude lege fles schoonmaakmiddel. Wel goed omspoelen!

Zo maak je het: 
  1. Vul een kom met twee kopjes heet water en voeg de eetlepel baking soda toe. 
  2. Pers de halve citroen uit en voeg het sap toe aan de kom. 
  3. Meng alles goed door elkaar en laat het even afkoelen. 
  4. Vul de fles met de reinigingsspray. 
Dit schoonmaakmiddel is vooral geschikt om vette oppervlakken mee af te nemen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor je aanrecht of je keukenkastjes. Het ruikt ook nog eens lekker fris.

Meer informatie

Voor wie
Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel