Spring naar inhoud

Joke tipt: maak iets moois van een kapotte trui

Toegevoegd op: 21 december 2022

Foto: Lucy Lambriex
Joke Aarnink is textielreparateur bij Repaircafé Jeltje, één van de vele repair cafés in Amsterdam. Joke helpt mensen met allerlei kledingreparaties. Nog leuker vindt ze het als mensen zelf willen leren repareren. “Het begint bij aandacht: bekijk de dingen aandachtig en gebruik je hoofd en handen”. Joke vertelt ons haar reparatietips. 

Een ouderwets naaimandje
“Het is belangrijk om goed basisgereedschap te hebben. Je hebt geen naaimachine nodig, maar gewoon wat handwerkspulletjes, zoals een stofschaar, een setje naalden, en een paar klosjes garen. Eigenlijk zou iedereen weer een ouderwets naaimandje moeten hebben, zoals je oma of moeder vroeger had. Bij veel nieuwe kledingstukken krijg je bovendien een extra knoop. Gooi die niet weg, maar bewaar ze in je mandje. Dan heb je altijd een voorraad reserveknopen.”

Maak van een gat iets moois
“Sommige dingen kun je onzichtbaar repareren en sommige dingen ook niet. Heb je bijvoorbeeld een gat in je kleding? Dan moet je eerst kijken wat voor gat het is. Een los naadje kun je gewoon aan de binnenkant met een paar steekjes dichtmaken. Daar zie je niets van.”
 
“Een scheur in de stof is bijna niet onzichtbaar te repareren. Maar dan komt het leukste: maak er iets moois van! Je kunt met gekleurde garen over het gat heen borduren met een siersteek. Of je kunt er een mooi lapje op naaien. Ook van een gerafelde mouw kun je iets leuks maken: met een haaknaald en wat wol kun je er een mooi randje langs haken.”

Knoop aanzetten
“Iedereen zou een knoop moeten kunnen aanzetten. Als je het gewoon probeert, kom je vaak al heel ver. Je moet er op letten dat je de knoop niet te strak aan de stof naait. Dan krijg je hem moeilijk door het knoopsgat. Ik heb hier een trucje voor: neem een luciferstokje en leg dit achter de stof. Naai om het stokje heen terwijl je de knoop aanzet. Als je klaar bent trek je het stokje tussen de garen uit. Zo hou je meer ruimte over”. 

Goed zorgen voor wollen kleding
“Nu het koud is en de energieprijzen hoog zijn, dragen we allemaal lekkere warme wollen truien. Je moet dan voorkomen dat je mot in je kleding en in je kast krijgt. Laat daarom ieder jaar je kledingkast luchten. Dit kun je het best doen als het vriest. De mot kan namelijk slecht tegen kou. Hang je kledingstukken dan een middag, of een nacht in de vrieskou. Schud ze na afloop goed uit!”
 
“Zie je een draadje uit je wollen trui hangen? Niet afknippen! Dan komt er namelijk een gat in je trui. Doe het draadje door een naald en steek het draadje terug naar binnen in de trui.”


Repair Café Jeltje is elke eerste vrijdag van de maand (19.00 tot 21.30) open. Het Repair Café is gehuisvest in Buurtsalon Jeltje in Amsterdam West (Eerste Helmersstraat 106-N)

Op zoek naar een Repair Café bij jou in de buurt? Neem dan een kijkje op de website van Repair Café.

Meer informatie

Website Repair Café
Categorieën
Voor wie
Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel