Spring naar inhoud

Robert tipt: zorg goed voor je apparaten

Toegevoegd op: 5 januari 2023

Foto: Lucy Lambriex
Robert Riede is al 7 jaar reparateur bij Repair Café Jeltje, één van de vele Repair Cafés in de stad. Robert heeft al veel apparaten door zijn handen laten gaan, zoals stofzuigers en naaimachines. “Het is een soort blind date: als reparateur weet ik niet welk kapot apparaat ik vandaag krijg, en ook niet wie er tegenover mij komt zitten.” Robert vertelt ons zijn reparatietips.

Ga op onderzoek uit
“Voor veel mensen is het geen gewoonte meer om spullen te repareren. Je moet het jezelf echt aanleren. Dat begint bij nieuwsgierigheid en je afvragen: waarom doet het apparaat het niet? Wat is er veranderd sinds de laatste keer dat het apparaat het wél deed? Dit zijn indicaties waar je mee aan de slag kunt.”
 
“En dan begint de zoektocht. Soms zit er alleen iets los, of is je apparaat gewoon vies. Je moet dus op onderzoek uitgaan. Loop iedere centimeter van het apparaat na. Wees niet bang om het apparaat open te maken. Door het vanbinnen te bekijken kun je leren hoe het apparaat werkt en dus ook ontdekken waarom het nu niet werkt.” 

Bewaar de gebruiksaanwijzing
“Gebruiksaanwijzingen verdwijnen vaak in de papierbak. Dat is zonde want er staat veel nuttige informatie in. Als je het apparaat net hebt, lees dan het hoofdstukje over onderhoud. Hier staat hoe je het apparaat moet schoonmaken. Als je dit goed doet, gaat je apparaat veel langer mee. In de gebruiksaanwijzing staat ook veel nuttige informatie voor wanneer het apparaat stuk is en hoe je veel voorkomende problemen kunt oplossen.”

Ga zorgvuldig om met je spullen
“Ik zou graag willen dat mensen zorgvuldiger omgaan met hun spullen. Dan gaan ze een stuk langer mee. Een reparatie die ik vaak uitvoer is het vervangen van een stekker of gebroken kabeltje. Denk bijvoorbeeld aan het snoer van telefoonopladers. Je moet de snoertjes niet buigen dichtbij de stekker of het kopje. Daar kunnen ze slecht tegen en dat leidt tot kabelbreuk.”
 
“Dit geldt ook voor stofzuigers met een rolsnoer. Rol het snoer helemaal uit voordat je de stofzuiger door het huis trekt. Tijdens het stofzuigen het snoer uitrollen is slecht voor het snoer. Ook wanneer je de stekker uit het stopcontact trekt, moet je niet aan het snoer trekken.”

Zo kijk je een apparaat na
Wil je weten waarom je apparaat het niet doet? Volg dan deze stappen:
Let op | Trek eerst de stekker uit het stopcontact. Stop direct als je rook ziet of iets branderigs ruikt. 

  1. Kijk of alle snoeren goed in het apparaat zitten. Wiebel een beetje met de plugjes. 
  2. Loop het snoer na: is het ergens scherp gebogen? Dan is de kabel in het snoer misschien gebroken. 
  3. Schudt voorzichtig met je apparaat. Rammelt er iets? Zit er ergens iets los? 
  4. Maak je apparaat goed schoon. Vooral bij keukenapparatuur zoals koffiezetapparaten kunnen verstoppingen ontstaan. 
  5. Maak het apparaat voorzichtig open en kijk of je iets ongewoons ziet. 

Meer informatie

Website Repair Café
Categorieën
Voor wie

Geen doelgroepen

Subsidies

Geen subsidies

Meer tips

Loading...

Nog geen resultaten

Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel