Spring naar inhoud

"Het is fijn dat we iets kunnen betekenen.”

Geplaatst op: 19 mei 2020

Helen staat elke week met haar Free Food Market bij de Verbroederij in Amsterdam Noord. Daar komen normaliter 40 mensen op af om (gratis) eten te halen die Helen weer van toko’s, groenteboeren, bakkers en supermarkt Dirk van den Broek krijgt. De coronacrisis bracht daar drastisch verandering in. Veilig een markt houden waar 40 man op af zou komen zag Helen niet gebeuren. 

Helen: “In een hele korte tijd ben ik overgestapt op een ‘thuisbezorgservice’.  In plaats dat mensen naar de Free Food Market komen, komt het eten nu hun kant op.” Met een pool van 40 vrijwilligers is Helen met ongeveer 10 man per week bezig alles te organiseren: “Denk aan pakketten samenstellen -men kan kiezen tussen vegetarisch of niet-, de pakketten rondbrengen, de aanvragen verwerken, iemand die een route plant, de gedoneerde producten ophalen en de pakketten weer wegbrengen. De pakketten gaan vooral naar mensen die op het moment niet meer kunnen rondkomen, ziek of kwetsbaar zijn. Of een combinatie daarvan. We checken niet wie zich aanmeldt, dit gaat op basis van vertrouwen.”

“We krijgen echt uit alle hoeken hulp aangeboden. Een kapster, die we een voedselpakket brengen, bood ons zelfs een gratis knipbeurt aan. Maar je schrikt soms ook. Er zijn mensen die vertellen dat ze al 2 weken geen vers fruit aan hun kinderen hebben kunnen geven of al 4 dagen droge pasta eten. Het is fijn dat we iets voor die mensen kunnen betekenen. We merken dat veel mensen iets terug willen doen en alhoewel dat niet nodig is, geeft het ons wel een positief en dankbaar gevoel.”

Subsidies

Meer weten?

Lees hier meer

Gerelateerde verhalen

Loading...

Verhaal

"Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Kibret Mekonnen startte het ABFF. Hierbij komen programma- en filmmakers samen om elkaar te motiveren buurttelevisie te maken.

Meer lezen over "Buurttelevisie zorgt voor verbinding."

Verhaal

"Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Een groep van decor- en interieurbouwers voelden zich geroepen iets te doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ze bouwden een thuishaven.

Meer lezen over "Een thuishaven voor vluchtelingen uit Oekraïne."

Verhaal

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Jocelyn de Kwant diende een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide.

Meer lezen over "Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."
Meer verhalen bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Annuleren