Spring naar inhoud

"Inheemse bloemenweide als oplossing tegen water."

Toegevoegd op: 8 april 2022

Geplaatst op: 8 april 2022

Na een flinke regenbui stond het grasveld bij het Meerwaldtplantsoen in Amsterdam Slotermeer steeds compleet onder water. Slotermeer werd letterlijk SloterMEER. Na een mislukte poging om dit op te lossen diende buurtbewoner Jocelyn de Kwant een plan in voor een bloemrijke klimaattuin. Het natte grasveld veranderde naar een inheemse bloemenweide. Een oplossing voor het teveel aan water, plus een fijne plek in de buurt. 
 
Het natte grasveld was voor de buurt een doorn in het oog. Jocelyn stelde voor om wadi’s aan te leggen zoals ze had gezien in Betondorp. Wadi staat voor: Water Afvoer Door Infiltratie. Dat betekent dat het water naar diepere stukken kan stromen en door de grond kan worden opgenomen. Zo staat het grasveld niet onder water. De wadi’s wilde ze graag beplanten met wilde bloemen voor bijen en vlinders. De buurt was hierover erg enthousiast. Ze dienden dit plan in 2019 in voor een buurtbudget. Met succes! Ze kwamen er als een van de winnaars uit en konden beginnen. In samenwerking met de buurt, NL bloeit! en Buro Regen en Water is de klimaattuin tot stand gekomen. “Samen met de buren hebben we op burendag de wadi’s beplant in september in 2020. Midden in coronatijd dus. De mensen konden wel wat vrolijkheid gebruiken. Mensen van jong en oud en van verschillende achtergronden hielpen mee. Het was een fantastische dag”. 
 
Jocelyn vervolgt: “In mei 2021 kwamen alle bloemen voor het eerst op. Een prachtig gezicht. Mensen bleven even stilstaan om even te genieten of ze maakten een foto. Ik heb mensen ook rondgeleid door de tuin. Ik legde dingen uit over de bloemen die er staan. Ik vertelde wat de effecten van de wortels zijn op de aarde en welke bijen hier op afkomen. Naast dat het een prachtig gezicht is, zijn de wilde inheemse bloemen ook goed voor de biodiversiteit. Ook is het positieve effect van de wadi’s op de fietspaden rondom de tuin te zien. Na het aanleggen van de wadi’s liep het water na regen ook hier goed weg”. 

Meer informatie

Website

Geen website

Categorieën

Geen categorieën

Voor wie
Subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Inspiratie

Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show

Met theatershows, workshops en podcasts, maakt De Kiesmannen politiek toegankelijk voor een jonger publiek

Meer lezen over Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel