Spring naar inhoud

Terugblik: De Grote Initiatievendag

Toegevoegd op: 2 oktober 2022

Voor iedereen die erbij was, en voor iedereen die het heeft gemist, is hier een korte terugblik op de dag. Heeft u tips voor een volgende ontmoeting? Stuur dan een mail naar initiatievenbureau@amsterdam.nl.  

Het plenaire gesprek op het podium onder leiding van Nathan de Groot startte met Lucienne Kelfkens, voorzitter van de Commissie Integraal Maatschappelijk Initiatief (CIMI). Samen met de andere CIMI-leden in de zaal maakte ze duidelijk waarom zij zich inzet voor deze commissie. Hun belangrijkste drijfveren: het mooier maken van de stad, kennis en ervaring delen en bewoners centraal stellen. 
Nooshi Forozesh, Dennie Armelita, Maike Vernooij en Willem Draaisma vertelden over hun initiatieven, wat hen drijft en waar zij hun inspiratie vandaan halen.
Thessa Syderius stelde het Initiatievenbureau voor aan de zaal. Het Initiatievenbureau is een loket voor alle initiatiefnemers in de stad. Het bureau is er om hen te helpen de weg te vinden door de gemeentelijke organisatie, met initiatiefnemers mee te denken over mogelijkheden, en om initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen. 

De werksessie over inspiratie, onder leiding van Kathalijn Vergeer, met Casa Sofia, Rederij Lampedusa, Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) en Collectief Kapitaal. 
Mohamed Mahdi van Casa Sofia trapte af met zijn droombeeld om van Casa Sofia  het ‘buurthuis van de toekomst’ te maken. 
Daarna inspireerden Dorèndel Overmars en Yusuf Sengul de zaal met hun verhaal over Rederij Lampedusa: Yusuf verzorgt vanuit zijn vluchtelingenachtergrond, samen met andere jongeren, rondvaarten door de grachten van Amsterdam waarbij ze hun persoonlijke geschiedenis delen.
Simon van Dongelen van LOLA nam de deelnemers van de sessie mee in zijn verhaal over zijn initiatief om leegstand om te toveren tot broedplaatsen waar lokale ondernemers, kunstenaars en buurtbewoners hun activiteiten en creativiteit ontplooien. 
De workshop werd afgesloten door Denise Harleman van Collectief Kapitaal. Zij vroeg zich bij de start van haar initiatief af wat solidariteit in de huidige samenleving nog betekent. Denise strijdt – vanuit  de kernwaarden vertrouwen, waardigheid en autonomie – door middel van collectief kapitaal voor bestaanszekerheid voor zoveel mogelijk mensen. 

De sessie over impact, onder leiding van Allard Dericks, met Floyd Krom (MAEX)en Jeroen Loeffen (stichting Coloci). 
In deze workshop werd stevig gediscussieerd aan de hand van twee stellingen over het wel of niet inzetten van impactmeting bij burgerinitiatieven: 1) ’Sturen op impactmeting belemmert initiatieven in hun ontwikkeling’, 2) ‘Vernieuwing komt van initiatieven uit de samenleving, juist zonder impactmeting; daar moet de gemeente van leren en adopteren in het beleid’.
Floyd heeft de deelnemers kennis laten maken met stichting MAEX (de afkorting voor Maatschappelijke AEX) die maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen helpt met impact maken, meten en managen. Hij stelt dat het bij een burgerinitiatief niet draait om alleen maar een mooi idee, maar dat het daadwerkelijk meetbare positieve effecten moet hebben op de samenleving. Effecten die zichtbaar worden door gebruik van ‘social handprint’: het meetmodel van de MAEX. Volgens Floyd sta je sterker met je initiatief, als je duidelijk kan maken hoeveel impact je maakt.
Jeroen vertelde de zaal over het ontstaan van stichting Coloci die burgers ondersteunt bij maatschappelijke initiatieven. Coloci wil bijdragen aan een samenleving waarin overheid, publieke organisaties en zakelijke ondernemingen betekenisvolle verbindingen met elkaar aangaan. In plaats van een samenleving enkel op basis van economisch gewin en meetbaar resultaat. Jeroen heeft een belangrijke tip: vergeet nooit waarom je je initiatief bent bent begonnen; blijf autonoom en authentiek.

Het gesprek over het coalitieakkoord en de ambities van het netwerk, onder leiding van Nathan de Groot, met Rutger Groot Wassink (coördinerend wethouder Democratisering), Jasper Etten (Ma.ak020), initiatiefnemers, experts en ambtenaren op het terrein van zorg & welzijn, werk & inkomen, duurzaamheid, kunst en cultuur. 

Centraal in deze sessie stond de vraag: Hoe kunnen partijen de verbinding versterken om de stad socialer te maken? Rutger Groot Wassink lichtte het coalitieakkoord toe. Duurzaamheid, verantwoorde groei en sociale stad zijn de drie hoofdlijnen. Andere belangrijke pijlers zijn democratisering, een andere manier van samenwerken met rijk en regio en een omslag in het denken bij de ambtelijke organisatie in de verhouding tot de stad en de burgers.
 Jasper Etten reflecteerde op de bijdrage van de wethouder en onderstreepte dat het Maatschappelijk Akkoord handvatten biedt voor het organiseren van andere manieren van samenwerking met informele netwerken. Het plenair gesprek ging ten slotte over de mogelijkheden om meer samen te werken aan gezamenlijke ambities voor de stad, met gebruik van de vele culturen die Amsterdam heeft.

Uitgebreide verslagen van het plenaire gesprek, de sessie over impact en de sessie over het coalitieakkoord zijn opvraagbaar via initiatievenbureau@amsterdam.nl. Dat geldt ook voor de foto's van Sanne Couprie en de tekeningen van Bas Köhler.

Voor inspiratie en informatie over andere initiatiefnemers kijk onder de knop ‘inspiratie’ op deze site, Wij Amsterdam, de gids (in ontwikkeling) voor alles wat je wilt weten over maatschappelijk initiatief in Amsterdam.  

Meer informatie

Website

Geen website

Voor wie
Waar
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Inspiratie

Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show

Met theatershows, workshops en podcasts, maakt De Kiesmannen politiek toegankelijk voor een jonger publiek

Meer lezen over Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel