Spring naar inhoud

Moeders in hun kracht

Toegevoegd op: 28 maart 2023

Door: Malin Winter/Foto: Kick Smeets
Aicha Karimi en Ilhame Grinate zijn bekende gezichten in Slotermeer en Slotervaart. Veel vrouwen uit de buurt weten hen te vinden voor hulp of advies. Toen er in 2020 veel vragen waren over het vuurwerkverbod, kwamen Ilhame en een aantal vrouwen in actie. Samen met een groep moeders informeerden ze jongeren op straat over het verbod. Deze groep ‘buurtmoeders’ groeide uit tot de organisatie Moederskracht. Door in te spelen op hun behoefte, zetten Aicha en Ilhame de vrouwen in hun kracht.

“In mijn kledingwinkel in Slotermeer wordt niet alleen geshopt”, vertelt Ilhame, “Veel vrouwen komen ook voor hulp of informatie. Tijdens corona vroegen veel van hen naar de avondklok en het vuurwerkverbod. Hoewel ik hen over de maatregelen vertelde, was ik toch bezorgd: zijn hun kinderen wel op de hoogte?  Om te voorkomen dat deze jongeren door gebrek aan informatie in de problemen kwamen, zijn we de straat op gegaan. Samen met een aantal moeders informeerden we jongeren over de maatregelen. Tijdens deze informatierondes spraken we jongeren aan als onze eigen kinderen en luisterden we naar hun verhaal. Deze aanpak bleek zo goed te werken dat we de kracht van deze moeders vaker in gingen zetten. Zo blijft de wijk rustiger en veiliger.”
 
Buurtmoeders
“Inmiddels lopen we 3 keer per week rondes door de wijk”, vervolgt Ilhame. “We spreken jongeren aan die afval op straat gooien of nog laat op straat hangen. Ook houden we  meteen de buurt schoon met afvalprikkers en melden we problemen zoals loszittende stoeptegels via de BuitenBeter app. Sinds ons succesvolle aanpak tijdens het vuurwerkverbod, weet de politie van ons bestaan en werken ze met ons samen. In een wekelijks overleg met de politie bespreken we zaken die ons zijn opgevallen. Als oren en ogen van de wijk weten de buurtmoeders precies wat er speelt en waar de bekende hangplekken zijn.” “Dit zorgt niet alleen voor een schone en veilige buurt, maar is ook van betekenis voor de vrouwen zelf”, haakt Aicha aan. “Ze ontwikkelen eigenaarschap over de wijk en doen vaardigheden op die een opstap naar betaald werk kunnen zijn.” Ilhame beaamt dit: “Zo hebben we laatst een dame geholpen met haar sollicitatie voor een baan in een kledingwinkel.”

Met elkaar in contact
Bij alles wat Moederskracht doet blijft de behoefte van de vrouwen het uitgangspunt, vertelt Aicha: “We zijn een bekend gezicht en bouwen een vertrouwensband op met de vrouwen die bij ons komen. Hierdoor ervaren ze een lagere drempel om hulpvragen voor te leggen. Over de opvoeding van hun kind, bijvoorbeeld. Laatst hebben we een thema-avond georganiseerd voor moeders rondom opvoeding en vandalisme. Met een ouder-kind adviseur bespraken we hoe je je kind aanspreekt op diens gedrag. Op die manier geven we moeders een handreiking in de opvoeding van hun kind en dragen we een steentje bij aan wat er speelt in de wijk.” “Tijdens deze activiteiten komen vrouwen, die anders veelal thuis zitten, in contact met andere vrouwen in de wijk”, gaat Ilhame verder. “Zo ook tijdens het ontbijt dat we iedere week organiseren, woensdag in Slotervaart en vrijdag in Slotermeer. De gesprekken met anderen verbreden hun horizon, en het ontbijt is voor ons een manier om in contact te komen met de vrouwen en te bouwen aan vertrouwen.”

Meer informatie

Voor wie
Subsidies

Geen subsidies

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Inspiratie

Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show

Met theatershows, workshops en podcasts, maakt De Kiesmannen politiek toegankelijk voor een jonger publiek

Meer lezen over Bij De Kiesmannen is politiek niet saai, maar show
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel