Spring naar inhoud

Buurthuis de Bol

Toegevoegd op: 13 november 2023

Door: Saskia Liefkes / Foto: Kick Smeets 

Eind april 2022 kreeg buurtwerker Merel Dym een telefoontje van Dave Coenders, gebiedsmanager in stadsdeel Noord: “Goed nieuws, we hebben de sleutels van het gebouw!”. Het betekende dat het leegstaande pand in De Kleine Wereld, waar tot voor kort nog een sportschool in zat, gebruikt kon gaan worden als nieuwe ontmoetingsplaats in de buurt. Buurthuis de Bol werd geboren. Van hieruit willen de initiatiefnemers een wijkwerkcoöperatie starten: een plek om elkaar te ontmoeten, activiteiten te organiseren en verbinding te leggen tussen medebewoners, lokale organisaties en de gemeente. Het doel is om de lokale wijkeconomie te stimuleren. Bewoners - juist ook met een afstand tot de arbeidsmarkt - kunnen zich aansluiten door klussen op te pakken, waardoor ze werkervaring kunnen opdoen, hun talenten kunnen ontwikkelen en ook geld kunnen verdienen.
 
Samen met de buurt
Merel Dym werkt vanuit welzijnsorganisatie Civic Amsterdam aan de buurtverbetering van ontwikkelbuurt De Kleine Wereld in Noord. Ze werkt al vanaf het begin nauw samen met de bewoners. Merel: “Je wil werken met de kracht en de kennis van de buurt. Ik hoorde van de bewoners dat er naast een moskee, een pleintje en een paar scholen, verder geen ontmoetingsplekken waren. Jongeren misten een hangout, ouders een ruimte voor naschoolse activiteiten. In plaats van de werkkracht die hiervoor nodig is van buiten naar binnen te halen, ontwikkelen we De Kleine Wereld van binnenuit. Met een wijkwerkcoöperatie werken bewoners lokaal aan hun eigen wijk: schoonmaak, groenbeheer, verkoop van eigen producten, catering en meer. Het wijkbedrijf fungeert dan als een lokale katalysator door plek te bieden, en te zorgen voor verbinding en kruisbestuiving.
 
Gemeentelijke steun
Het balletje begon te rollen toen Merel samen met oud-buurtbewoner Mohamed Zouini een mail stuurde aan Esther Lagendijk, stadsdeelvoorzitter van Noord. Merel: “Er was al beloofd dat er iets in de buurt zou komen voor jongeren, daar haakten we op in. Ons idee werd heel serieus genomen. Gebiedsmanager Dave Coenders ging ermee aan de slag, hij is een grote held hier in de buurt. Inmiddels ontvangen we ook financiële steun van de gemeente en mogen we gebruikmaken van het potje van Noordmakers. Al snel raakten meer buurtbewoners betrokken bij de organisatie, zoals Dima, Hayat, Abdeslam en Chafiqa. Zij wonen allemaal al lang in de wijk en weten wat er nodig is.”
 
Een hechte organisatie
Het opzetten van Buurthuis de Bol ging niet vanzelf. Er moest, en er moet nog steeds veel gebeuren aan het pand, dat als laatste werd gebruikt als sportschool. Dat vergde tijdens de verbouwing veel creativiteit. Ook in de organisatie is veel aandacht gestopt. Merel: “Het is heel persoonlijk, we vertrouwen elkaar en luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Iedereen staat naast elkaar. Dat is soms lastiger dan een hiërarchische structuur waar één persoon de anderen vertelt wat zij moeten doen. Soms is er een taalbarrière of zijn er verschillen in achtergrond. In onze democratische organisatie zijn we dan ook voortdurend van elkaar aan het leren. Ik ben echt al heel trots op waar we nu zijn. We hebben een mooie en spannende mix van mensen die de organisatie van De Bol representeren en dit kan alleen nog maar groeien!” 
 
Een bruisende agenda
Hoewel de wijkwerkcoöperatie nog in oprichting is, is er bij Buurthuis de Bol nu al van alles te doen. In de sportschoolruimte worden kickboxlessen gegeven en er is een grote ruimte voor het houden van evenementen. Stichting de Spin houdt wekelijks speelactiviteiten voor kinderen. Het weekprogramma is gevuld met workshops van meditaties tot knutselen. Voor een hapje en drankje kan je terecht in het wijkrestaurant, waar wisselende volkskeukens worden geserveerd in Sufra (gedekte tafel) stijl. Vrijdag 22 december van 17.00 tot 21.00 uur is er weer een warme avond met 3 gangen menu, muziek, kinderprogramma en meer. Wie mee wil doen met De Bol, kan zich als vrijwilliger in het beheer aansluiten of meehelpen in het wijkrestaurant. Merel: “We staan open voor alle goede ideeën. Voor iedereen die iets voor de buurt wil organiseren is de ruimte vrij beschikbaar”. 

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

In Maqam loopt alles door elkaar

Mohamed Aadroun heeft in MAQAM niet alleen een thuis gevonden voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, maar een culturele plek, waar iedereen welkom is en soms alles door elkaar heen gebeurt.

Meer lezen over In Maqam loopt alles door elkaar

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel