Spring naar inhoud

In Maqam loopt alles door elkaar

Toegevoegd op: 25 april 2024

Foto: Kick Smeets | Tekst: Jelmer van der Bij

Toen Mohamed Aadroun een onderkomen zocht voor het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) vond hij meer dan dat alleen. Samen met mede-initiatiefnemers Fouad Lakbir (storyteller) en Yassine Boussaid (directeur Meervaart) stuitten ze op een plek in hun eigen Kolenkitbuurt in Nieuw-West. “Een plek  met veel potentie,” vertelt Mohamed, “De locatie was goed, mooie raampartijen en 3 ruimtes om te kunnen programmeren. Dus zijn we in gesprek gegaan met de eigenaar van het pand. Die was net als wij wel geïnteresseerd om iets maatschappelijks te doen.” 
 
Alles in 1 
Wat de initiatiefnemers vooral niet wilden is een afzonderlijke ruimte, alleen voor het AAO. Mohamed: “We hadden eerder een project gedaan met FOAM, dus waarom en ruimte bieden om met bewoners aan exposities te werken ?  Met het AAO als huisgezelschap van de Meervaart wilden we onze samenwerking verder vormgeven binnen MAQAM." Er ontstonden allerlei ideeën. Het moest een ruimte zijn voor presentatie, voor muziek en voor podiumkunsten, een bibliotheek met allemaal boeken waarvan wij vinden dat ze belangrijk zijn en gelezen moeten worden. Een expositieruimte, laagdrempelig, geschikt voor huiswerkbegeleiding of maandelijkse kookavonden. Zo kregen we langzaam een beeld van wat deze plek allemaal kan betekenen." 
 
Mokum
De naam van die prachtige plek, MAQAM, ligt dichterbij dan je denkt. Mohamed legt uit: "We zijn Amsterdammer, daar zijn we trots op. We voelen ons Amsterdammers. We dachten, hadden we maar een naam als Mokum. Mokum betekent ‘plek’ in het Jiddisch, afgeleid van makom in het Hebreeuws en maqam in het Arabisch. Maqam staat in het Arabisch niet alleen voor plek maar ook voor een toonsoort, een bepaalde muzikale structuur. Het is eigenlijk een kader waarbinnen we vrijuit kunnen experimenteren en improviseren." Een beetje dus zoals Maqam tot stand is gekomen.  “Als ik andere initiatiefnemers zou moeten adviseren zou het dat zijn”, zegt Mohamed, “gewoon doen, leren van uitdagingen, aanpassen en waar nodig improviseren. Ga uit van de middelen die je hebt. Leer van elke ervaring en pas daar je doel en richting op aan.”
 
 
Heb last van elkaar 
Inmiddels krijgt Maqam steeds meer vorm. Een nette plek die draait op de energie van mensen die ideeën hebben. Niet top-down, maar in de ruimte tussen amateur en professioneel, tussen kunst en maatschappelijk. Kinderen die nooit in een fotografiemuseum als FOAM komen, maken hier hun huiswerk in de context van kunst. Mohamed: “En dan kan het zomaar zijn dat Lavinia Meijer komt binnenlopen, de harpiste. Die kids zijn dan natuurlijk super nieuwsgierig naar wat zij met dat enorme instrument komt doen. Ze mogen dan even naar zaal waar Lavinia repeteert met het AAO. Daar horen ze muziek of klanken die ze kennen van thuis of van hun ouders. Zo ontstaat er een hele bijzondere mix. Eén van de beste adviezen die we hebben gehad: het is niet erg om last van elkaar te hebben. Of beter nog, zorg dat je last van elkaar hebt. Geniaal. Want Maqam is een ruimte waar al die elementen door elkaar heen lopen. Dat is juist de kracht. Zo ontstaan nieuwe ideeën.”

Meer inspiratie

Loading...

Inspiratie

In Maqam loopt alles door elkaar

Mohamed Aadroun heeft in MAQAM niet alleen een thuis gevonden voor het Amsterdams Andalusisch Orkest, maar een culturele plek, waar iedereen welkom is en soms alles door elkaar heen gebeurt.

Meer lezen over In Maqam loopt alles door elkaar

Inspiratie

Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

In Late Night Talks voeren Rudy en Naoual open gesprekken met jongeren over maatschappelijke thema's vanuit een bicultureel perspectief.

Meer lezen over Late Night Talks vanuit bicultureel perspectief

Inspiratie

Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt

Een groep bewoners uit Zuidoost startte tijdens de pandemie het collectief Moving Forward. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt die de verbondenheid versterkt. Joffrey Daniels vertelt.

Meer lezen over Moving Forward: meer verbondenheid in de G-buurt
Alle inspiratie bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel