Spring naar inhoud

Meer informatie

Even voorstellen: Maaike Smeels

Toegevoegd op: 31 mei 2023

Na een afstudeerproject in Kaapstad kwam sociaal psychologe Maaike Smeels bij gemeente Amsterdam terecht op de afdeling Veiligheid. Na een periode als directeur van stadsdeel Zuid, verliet ze gemeente Amsterdam om bij de kinderbescherming werken. Maaike is inmiddels zelfstandig gevestigd interim-manager, organisatieadviseur en (team)coach. Ze werkt voor grotere gemeenten, onderwijsinstellingen en NGO's.  In haar tijd bij gemeente Amsterdam heeft ze gezien hoe systemen goede initiatieven soms in de weg staan. De Commissie Integrale Maatschappelijke Initiatieven (CIMI) bied hier, volgens Maaike, een goede oplossing voor.

“Toen ik nog voor de gemeente werkte was ik al bezig om initiatieven mogelijk te maken. We hadden toen ook al het idee dat hiervoor een externe commissie nodig was. Voor de aanvrager was het namelijk heel ingewikkeld. Om subsidie aan te vragen moesten aanvragers soms wel naar 7 verschillende loketten. 2 jaar nadat ik bij gemeente Amsterdam weg was zag ik in de krant een advertentie staan. De commissie bestond eindelijk en ze zochten leden. Toen kon ik -inmiddels als buitenstaander van gemeente Amsterdam en als betrokken Amsterdammer- lid worden van de CIMI”.

Maaike vervolgt: “Binnen de commissie kent iedereen een ander stukje Amsterdam beter dan de ander. Ik ken bijvoorbeeld stadsdeel Zuid goed omdat ik daar heb gewerkt voor de gemeente, en Noord ken ik goed omdat ik daar woon. Zo weet ik goed of de buurt ook behoefte heeft aan een bepaald initiatief. Waar ik verder vooral op let is of de bewoners ook betrokken worden bij het initiatief. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Verder kijk ik ook naar de hoogte van de subsidie. Een initiatief dat vraagt om veel subsidie moet ook veel opleveren”.

De Commissie Integrale Maatschappelijke Initiatieven (CIMI) adviseert over alle ingediende subsidieaanvragen. De commissie is onafhankelijk: de leden zijn niet werkzaam bij de gemeente Amsterdam. 

Meer van het Initiatievenbureau

Loading...

Initiatievenbureau

Samen bouwen aan participatie

Wat werkt goed bij participatie en wat niet. Daarmee willen we van elkaar leren in de Participatiewerkplaats.

Meer lezen over Samen bouwen aan participatie

Initiatievenbureau

Onderzoek mogelijkheden na RIMI

De gemeente onderzoekt mogelijkheden voor vervolg integrale dienstverlening aan initiatiefnemers.

Meer lezen over Onderzoek mogelijkheden na RIMI

Initiatievenbureau

Laatste subsidieronde sluit bijna

Dien uiterlijk 31 augustus 2023 jouw aanvraag in voor de laatste ronde van de Subsidieregeling Integraal Maatschappelijk Initiatief.

Meer lezen over Laatste subsidieronde sluit bijna
Alles van het Initiatievenbureau bekijken

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Cancel